Milliardæren sjokkerte 400 elever

- En frigjøringsgave.

FULL JUBEL: Søndag holdt milliardær Robert F. Smith en tale som fikk avgangsstudentene ved Morehouse College til å juble. Video: AP Vis mer

Avgangselevene ved Morehouse College i Atlanta fikk seg en stor overraskelse i helga da milliardæren Rovert F. Smith kunngjorde at han skulle betale ned studentenes studielån.

- På vegne av de åtte generasjonene av min familie som har vært i dette landet, skal vi gi bussen deres litt drivstoff, sa han under en tale ifølge CNN.

- La oss sørge for at hver eneste klasse får de samme mulighetene framover, fordi vi klarer å ta vare på vårt eget samfunn. Vi klarer å sørge for at vi alle får de samme mulighetene til å oppnå den amerikanske drømmen, fortsatte han.

Prislappen for å dekke studielånet til alle de 396 studentene ble på 40 millioner dollar, ifølge David A. Thomas, skolens president. Han kalte Smiths gest for en «frigjøringsgave.»

Store investeringer

Smith har en formue på rundt fem milliarder dollar, og er formann og CEO av Vista Equity Partners. Vista ble grunnlagt i 2000 og investerer i mer enn 50 selskaper som driver med programvare. Selskapet gjør det svært godt, og administrerer om lag 46 milliarder dollar i investeringer.

Før Smith ble milliardær, tok han en bachelorgrad i kjemisk ingeniørfag etterfulgt av en mastergrad i business og administrasjon. Dette skriver Time.

Nasjonalt problem

I følge The Guardian har ubetalt studielån blitt et nasjonalt problem i USA. I fjor lå summen på 1.5 billioner dollar. Under Trump-administrasjonen ble 99 prosent av søknadene om å få studielånet slettet avvist.

Dette har også blitt et hett tema under det demokratiske primærvalget. Massachusetts senator Elizabeth Warren ble hyllet forrige måned for å ha foreslått å slette mye av studielånet og gjøre offentlige høyskoler og universiteter gratis. Vermont senatoren Bernie Sanders kjempet også for gratis utdannelse i 2016, og gjenopptar kampen i år.