Milliardæren vil revolusjonere personlig transport: - Noe som aldri krasjer og er dobbelt så raskt som fly

Hyperraske kapsler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du sett deg lei milelange køer, stressende flyturer og tilsynelatende uendelige timer med irriterende medpassasjerer?

Da kan du glede deg over at Elon Musk's "femte transportssystem" - også kalt Hyperloop - er et steg nærmere å innta norsk jord. 

Prøves ut i California Systemet, som ble presentert av Paypal-gründeren i 2013, baserer seg på lange rør der passasjervogner dyttes til nær lydens hastighet ved hjelp av solenergi, vakuumkrefter og magneter.

- Det man ønsker er noe som aldri krasjer, som er minst dobbelt så raskt som fly, som blir drevet av solenergi og som går kontinuerlig, så du aldri må vente på stasjonen, sa Musk den gangen under et intervju med Bloomberg.

Nå skal prosjektet hans testes ut. En full-skala versjon av Hyperloop skal etter planen bygges i California innen utgangen av 2016, skriver BusinessInsider. Musk håper å få samlet inn 100 millioner dollar via crowdfunding til videre arbeid med prosjektet.

Dirk Alhorn, administrerende direktør i Hyperloop Trasportation Technologies, sier til BusinessInsider at dette er et skritt i riktig retning.

- Denne installasjonen gjør at vi kan demonstrere systemet vårt i en stor skala, og at vi samtidig kan starte med å tjene penger for aksjonærene våre, sier han.

Mindre ambisiøst prøveprosjekt Modellen kommer i midlertid til å være langt mindre ambisiøs enn de opprinnelige visjonene til Musk.

De omtrent 8 kilometer lange transportlinjene vil ikke kunne dytte kapslene over 322 kilometer i timen, noe som er langt mer beskjedent enn det svimlende målet på 1287 kilometer i timen.

En slik fart ville forkortet en reise mellom Oslo og Trondheim til i underkant av en halvtime.

Der flere har uttrykt skepsis ved hvorvidt et slikt system lar seg realisere, har Hyperloop-prosjektet blitt tatt godt i mot fra politisk hold.

London-borgermesteren Boris Johnson skal nylig ha uttalt at Hyperloop også kan bli satset på i britiske byer en gang i fremtiden.

OPPFINNSOM: Elon Musk, del-gründer av Tesla Motors og Paypal-millionær, ønsker å utkonkurrere det som er av alternative transportmåter. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
OPPFINNSOM: Elon Musk, del-gründer av Tesla Motors og Paypal-millionær, ønsker å utkonkurrere det som er av alternative transportmåter. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer