Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Notre-Dame:

Milliardærene kritiseres kraftig

Zara Larsson og De gule vestene er blant dem som reagerer kraftig på hvor raskt det er mulig å samle inn milliarder til restaurering av Notre-Dame.

TOTALSKADD: Katedralen Notre-Dame ble totalskadd i en kraftig brann mandag. Nå har det blitt samlet inn 850 mill. euro til restaurering av katedralen. Foto: NTB Scanpix
TOTALSKADD: Katedralen Notre-Dame ble totalskadd i en kraftig brann mandag. Nå har det blitt samlet inn 850 mill. euro til restaurering av katedralen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Mandag kveld ble Notre-Dame-katedralen totalskadd etter en kraftig brann. President Emmanuel Macron manet umiddelbart opp til en innsamlingsaksjon, og i løpet av få dager har det blitt samlet inn flere milliarder kroner.

Macron har lovet at katedralen skal restaureres innen fem år, «enda vakrere enn den var».

Milliardgaver

Allerede mens brannmannskapet fortsatt kjempet mot flammene i katedralen, kunngjorde François-Henri Pinault, konsernsjef og styreleder i luksusvareselskapet Kering, at han donerer én milliard kroner til formålet.

Bare timer seinere høynet Bernard Arnault, sjef for Louis Vuitton Moët Hennessy-gruppen (LVMH), og la to milliarder kroner på bordet.

I de påfølgende dagene har velstående franske familier, franske selskaper og internasjonale selskaper bidratt til at den totale summen nå ligger på 850 millioner euro - 8,1 milliarder kroner.

Dette har satt sinnene i kok hos mange.

DRONEBILDER: Disse bildene viser ødeleggelsene etter brannen i Notre-Dame i Paris. Video: CNN Vis mer

Hardt ut mot milliardærer

En av dem som har reagert kraftig, er den svenske superstjerna Zara Larsson.

- Jeg vet at noen trolig har sagt dette allerede, men det er så morsomt hvordan milliardærene forenes og hoster opp hundrevis av millioner til Notre-Dame i løpet av få dager, mens folk fortsatt ikke har rent drikkevann. Dere kan fikse det, men dere bryr dere ikke.

Larsson understreker at hun sier det med «den dypeste respekt for Notre-Dames arkitektur og historie».

- Åpenbart sier jeg ikke at de har gjort noe feil, men det setter i perspektiv hva velstående personer er kapable til å gjøre. Og hvis du er milliardær, så er du det sannsynligvis på bekostning av fattige mennesker.

HARDT UT: På Twitter går den svenske artisten Zara Larsson hardt ut mot milliardgavene. Foto: NTB Scanpix
HARDT UT: På Twitter går den svenske artisten Zara Larsson hardt ut mot milliardgavene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kraftige reaksjoner

Men hun er langt fra den eneste som har reagert. Lørdag ble minst 126 pågrepet i Paris under en demonstrasjon i regi av protestbevegelsen De gule vestene. Et av formålene med demonstrasjonen var å minne regjeringen om at Notre-Dame ikke er det eneste problemet som må løses.

Leder for protestbevegelsen, Ingrid Levavasseur, ber Frankrike om å «komme seg tilbake til virkeligheten igjen».

- På sosiale medier opplever man et økende sinne mot store selskapers uvillighet til å bidra til det sosiale, samtidig som de viser at de har mulighet til å mobilisere sinnssykt store summer over natta for Notre-Dame, sier hun ifølge The New York Times.

Klar beskjed

En sentral skikkelse i det venstreradikale partiet France Insoumise, Manon Aubry, kaller innsamlingen for en «øvelse i offentlige relasjoner», og sier at donasjonslisten likner en rangering av selskaper og personer i skatteparadiser.

- Jeg ønsker å gi dem en beskjed: Begynn å betale skattene deres. Det vil bidra til det statlige kulturbudsjettet, sier hun.

Også leder for fagforbundet CGT, Philippe Martinez, er kritisk.

- Kan du forestille deg det? 100 millioner, 200 millioner - på ett klikk. Det demonstrer virkelig de store forskjellene i landet vårt, sa han tidligere i uka ifølge Le Figaro.

- Dersom de kan gi flere millioner til å restaurere Notre-Dame, bør de slutte å fortelle oss at de ikke har penger til å betale for de sosiale forskjellene.

NOTRE-DAME: Bilder og video tatt etter brannen i Notre-Dame i Paris viser de store ødeleggelsene. Brannmannskapene klarte likevel å redde strukturen. Reporter: Madeleine Liereng. Video og bilder: NTB Scanpix Vis mer

Årsaken

Kommentator for den franske radiokanalen France-Inter, Pierre Haski, forklarer at det var en Twitter-melding fra tidligere kulturminister, Jean-Jaques Aillagon, som utløste bølgen med kraftige reaksjoner.

I Twitter-meldingen antydet han at selskaper kunne bli belønnet med opptil 90 prosent skattefradrag, i stedet for 60 prosent som de vanligvis får for bidrag til veldedige formål.

Reaksjonene var så kraftige at Aillagon så seg nødt til å stille opp til intervju onsdag morgen, for å trekke uttalelsene sine. Pinault-familien har seinere kunngjort at de ikke vil kreve skattefradrag for sin donasjon.

- Det er løse påstander. Det er trist å se at man i Frankrike får kritikk når man gjør noe for allmennhetens beste, sa Arnault ifølge Reuters.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling