Milliardærenes dødelige romfartseventyr

Det som startet som en drøm, fortoner seg nå som et mareritt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den ene piloten ble drept, mens den andre ligger hardt skadet etter gårsdagens ulykke over Mojave-ørkenen i USA, der romflyet SpaceShipTwo fikk alvorlige problemer under en testflyging og styrtet.

Det er andre gangen døden rammer Virgin-milliardær Richard Bransons luftige romfartsdrøm. I juli 2007 ble tre arbeidere drept og tre hardt skadd i en voldsom eksplosjon under testfylling av rakettmotoren til prototypen av SpaceShipTwo. Da var allerede utviklingen langt på overtid.

Etter planen skulle de første kommersielle romturene med romturister om bord starte allerede året etter, i 2008. Men i dag, over seks år senere, er det høyst uvisst når - eller om - SpaceShipTwo noen gang vil nå verdensrommet.

- Møkk sur på NASA Det hele startet som en drøm hos den lille og svært eksperimentelle flyprodusenten Scaled Composites og gründer Burt Rutan. 71-åringen er berømt for sine svært originale, energieffektive og iøynefallende flydesigner. Med disse har han brutt en mengde barrierer og rekorder innen luftfart. Som da hans fly Voyager i 1986 ble det første til å fly rundt jorda uten stans eller tanking.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer