Milliardærer bak opera-lobbying

Dramaet om operaen pågår ikke bare i Stortinget. Private investorer i milliardklassen lobber nå aktivt for opera i Bjørvika. Deres fremste håp er Frp og Carl I. Hagen. Privatfinansiert opera i Bjørvika kan være det hemmelige kortet Frp-formannen akter å trekke ut av ermet under stortingsbehandlingen tirsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De milliardsterke investorenes viktigste bearbeidingobjekt har vært Frp-formannen, som tydelig har sagt at han foretrekker Bjørvika før Vestbanen - hvis operaen først skal bygges.

Venstre og KrF har også vært kontaktet, med håp om sprekk i sentrum.

Menn med milliarder

Etter det Dagbladet kjenner til, er det flere aktører, både som lobbyister og investorer. En av dem som står fram, er administrerende direktør Gullik Hansen i Centrum eiendom. Han har skrevet et brev til Stortinget hvor han tilbyr seg å bygge opera i Bjørvika.

Hansen hevder å ha et stort knippe investeringshungrige investorer bak seg, og hvis Stortinget lar dem få lov, står de klar til å bygge en opera med private midler.
Hansen sier han skal bygge en billigere opera enn staten. Han vil reise 200 millioner kroner i egenkapital og låne resten. Rammen er satt til 1,5 milliarder kroner. Det er da ment at staten må betale leie for lokalene, og at investorene får en avkastning på 5- 8 prosent. Blant dem som har sagt seg interessert er Petter Olsen, Jørgen Jahre jr. og Olav Thon.

Operaen en magnet

Petter Olsen bekreftet i går overfor Dagbladet sin fortsatte interesse. Jørgen Jahre jr. og Olav Thons stedfortreder, Halgrim Thon, var mer tilbakeholdne. Ingen har forpliktet seg, men det var ingen tilfeldighet at man 19. mai i år kunne lese i Aftenposten at «Menn med milliarder tar sats i Bjørvika.» Dagbladet kjenner til at det i øyeblikket arbeides med å utarbeide en plattform hvor en rekke storinvestorer er med. Deres interesse er Bjørvika som utbyggingsområde, men en opera vil fungere som en magnet de alle ønsker seg. Derfor er heller ikke investorene fremmed for å bygge selve operaen.

Ved å si seg villige til det, er også investorene i stand til å nå det partiet som er prinsipiell motstander av opera: Frp. Investorers lovnader kan gi Carl I. Hagen den argumentasjonen han trenger for å støtte Bjørvika subsidiært.

Gullik Hansen selv legger ikke skjul på at han håper han er kortet Carl I. Hagen vil vise på tirsdag.

Behagelig

Hans pakke er god Frp-politikk, og kan gi partiet flere behagelige utganger:

  • Frp kan be Stortinget sende saken tilbake til regjeringen for å få utredet forslaget om privatfinansiert opera og vise til blant annet Gullik Hansens initiativ.
  • Kommer forslaget fra Ap og SV om et prinsipielt ja til opera i Oslo opp først, kan Frp få demonstrert sitt nei. Partiet får utgangen som kan gjøre det mulig å støtte Bjørvika subsidiært. I forslagene til vedtak står det nemlig ingenting om finansieringen. Carl I. Hagen kan be om at privatfinansiering utredes, hvis Bjørvika vedtas.
  • Frp kan stoppe hele operaen ved å ikke stemme subsidiært. De andre partiene har allerede varslet at de ikke vil stemme subsidiært, med den følge at det ikke blir vedtatt operabygging. Men saken er neppe over av den grunn. Når den kommer opp igjen kan investorene ha lagt et løp flere partier enn Frp kan tenkes å lukte på.