Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Milliardæren Alexander Viks far (91) tapte ankesak i Høyesterett

Milliardærfamilie tapte i Høyesterett

Milliardæren Alexander Viks far (91) tapte ankesak, saken til ny behandling i Borgarting lagmannsrett.

SUSENDE TAP: Nordmannen Alexander Viks årelange strid med Deutsche Bank var ikke avgjort selv etter et susende tap i retten i London i 2013. Siden da har Vik og hans familie lekt katt-og-mus med storbanken i land som USA, Panama, Turks & Caicos, Chile - og Norge. Foto: Keith Hammett
SUSENDE TAP: Nordmannen Alexander Viks årelange strid med Deutsche Bank var ikke avgjort selv etter et susende tap i retten i London i 2013. Siden da har Vik og hans familie lekt katt-og-mus med storbanken i land som USA, Panama, Turks & Caicos, Chile - og Norge. Foto: Keith Hammett Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en tilsynelatende endeløs klappjakt på nordmannen Alexander Viks (63) formue, har storbanken Deutsche Bank nå vunnet i Høyesterett.

Domsslutningen fra Høyesterett som nå er klar betyr at bankens utleggspant i aksjene i det norske IT-selskapet Confirmit blir stående - i hvert fall inntil Borgarting lagmannsrett får behandlet saken på nytt.

Alexander Viks far Erik Martin Vik (91) har stått som eier av aksjene siden 2015, men Oslo byfogdembete har tidligere funnet det «sannsynliggjort» at den reelle eieren er Vik-selskapet Sebastian Holdings .

Maratonrettssak

Høyesterett opphever Borgarting lagmannsretts kjennelse fra september i fjor, som ga Erik Martin Vik medhold. Vik må også betale saksomkostninger på 1,9 millioner kroner.

Deutsche Bank sikret seg pant i Confirmit-aksjene i april 2016, for å dekke sine krav mot Alexander Vik (63) og hans selskap Sebastian Holdings. I desember samme år avgjorde Oslo byfogdembete at pantet skulle bli stående.

I etterkant ble Alexander Vik fratatt posisjonen som styreleder, og advokat Arne Didrik Kjørnæs kom inn. Hans kollega i advokatfirmaet Wikborg Rein, Leif Petter Madsen, fikk jobben med å bestyre aksjene i påvente av en endelig avklaring.

Nå blir det ny behandling i lagmannsretten, forklarer Deutsche Banks prosessfullmektig Olav Fredrik Perland til Dagbladet.

Dermed er ikke saken endelig avgjort, slik Dagbladet først skrev. Vinner Deutsche Bank også i lagmannsretten ligger det an til at aksjene vil bli solgt på tvangssalg, for å dekke Deutsche Banks krav.

Nå fortsetter tautrekkingen i en rekke land, blant dem USA, Panama og Turks & Caicos. I det sistnevnte karibiske skatteparadiset er Alexander Viks selskap Sebastian Holdings registrert.

Det var Sebastian Holdings som i 2013 tapte en maratonrettssak mot Deutsche Bank i London, og ble dømt til å dekke bankens tap pluss renter og saksomkostninger. Rettssaken hadde allerede da versert i en årrekke, etter Vik-selskapets serie av katastrofale valutahandler i 2008.

Kravene er nå på omkring 300 millioner dollar, eller 2,5 milliarder kroner.

Nytt frontavsnitt

Allerede høsten 2008 iverksatte Sebastian Holdings en rekke kontroversielle transaksjoner, hvor verdier for omtrent en milliard dollar ble sendt til selskaper og personer knyttet til Vik og hans familie.

Fordi selskapet ikke lenger hadde midler til å innfri Deutsche Banks krav, utvidet banken pengejakten til Vik personlig og hans familie – blant dem kona Carrie og faren Erik Martin Vik.

Siden har jakten pågått.

I 2014, året etter dommen i London, overførte Sebastian Holdings eierskapet til en større investering i den amerikanske delstaten Delaware til et selskap i Panama.

Det påkalte bankens vrede – og åpnet enda et frontavsnitt i den langvarige striden.