Milliardærfamiliens tragiske historie: Trusler, kidnapping og terror

Tre av ekteparets fire barn ble revet bort fra dem under det koordinerte terrorangrepet på Sri Lanka. Men dette er ikke første gang familien rammes.

TERROR: Den danske klesmilliardæren Anders Holch Povlsen og kona mistet tre av sine fire barn i angrepene. Det bekreftet kommunikasjonssjef i Povlsens klesfirma, Bestseller. Video: CNN / NTB Scanpix. Klipp: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

Tre av de fire barna til den danske klesmilliardæren Anders Holch Povlsen (46) og kona Anne Holch Povlsen ble drept i terrorangrepet på Sri Lanka søndag. I alt sju selvmordsbombere sto bak seks angrep. 290 mennesker ble drept, deriblant minst 39 utlendinger. 500 er såret.

Det er ikke kjent hvem av barna Holch Povlsen-familien som har mistet livet, men alle deres barn har navn som starter på bokstaven A: Alfred, Astrid, Agnes og Alma. Barna skal være fem, ti, 12 og 15 år gamle, ifølge Ekstra Bladet.

Mandag flagges det på halv stang på familiens tomt vest for Aarhus. Flere har dukket opp ved herregården med blomster. De har fått lov til å komme inn gjennom porten og legge ned blomstene ved hovedbygningen, skriver danske BT.

HALV STANG: Ved familien Holch Povlsens gods, Constantinsborg, i Århus flagges det på halv stang. Foto: Bo Amstrup/Scanpix 2019
HALV STANG: Ved familien Holch Povlsens gods, Constantinsborg, i Århus flagges det på halv stang. Foto: Bo Amstrup/Scanpix 2019 Vis mer

Sikkerhetstiltak

Anders Holch Povlsen er ifølge magasinet Forbes Danmarks rikeste mann og god for rundt 40 milliarder kroner. I slutten av 20-åra overtok han foreldrenes livsverk, klesimperiet Bestseller som blant andre inkluderer merkene Vero Moda og Jack Jones.

Den danske forfatteren Søren Jakobsen har skrevet flere bøker om den danske overklassen og danske businessdynastier - hvor han blant annet har omtalt Bestseller-familien.

Til Ekstra Bladet forteller Jakobsen at han tror Anders Holch Povlsen har holdt et øye med sikkerheten på turen til Sri Lanka.

- Han har råd og har helt sikkert også hatt private sikkerhetstiltak. Dette slaget som nå har rammet dem, kommer til å virke ufattelig hardt, for den familien har gjort alt de kan for å beskytte seg. De har anstrengt seg på linje med den sikkerhet som er rundt kronprinsparet, sier Jakobsen.

I SRI LANKA: Svenske Ulrica Garcia Gomez (53) var på vei til hotellet Cinnamon Grand hvor den ene eksplosjonen skjedde for å spise. Video: Expressen Vis mer

- Umulig å skjerme seg

Sikkerhetsekspert og direktør i det danske sikkerhetsselskapet Security Service, Anders Larsen, kan på generelt grunnlag fortelle om typiske sikkerhetstiltak rike familier i Danmark bruker.

- Selskaper og rike familier har mye sikkerhet, spesielt når de reiser. Men i dette tilfellet er det helt umulig å skjerme seg selv fullstendig, sier Larsen til Dagbladet.

Larsen forklarer at det i Danmark er allmenn kunnskap at de rike familiene bruker private sikkerhetsselskaper.

- De bruker vanligvis private sikkerhetsselskaper, fordi de har råd til det. Folk som har midlene vil gjøre alt for å beskytte seg selv, spesielt hvis de risikerer for eksempel kidnapping.

Noen familier hyrer ikke private selskaper, men får heller bygd panikkrom i husene sine. Dette er også dyrt, men ikke like dyrt som et privat sikkerhetsselskap.

- Jeg er sikker på at personer i deres posisjon vil gjøre alt de kan for å beskytte seg selv. Hvis man vil beskytte seg selv 100 prosent, så kan man ikke gå utenfor sin lille boble. Om man er i offentligheten, vil det alltid være en form for fare til stede.

- Man kan forberede en plan for å komme seg ut av mange situasjoner, men ikke alt, og spesielt ikke om personer er klare til å ta sitt eget liv for å drepe andre, legger han til.

Trusler og pengeutpressing

Forfatter Søren Jakobsen forteller til Dagbladet at han har fulgt med på familien siden midten av 90-tallet. Forfatteren har forsøkt å få et intervju med Anders Holch Povlsen, men han har avslått forespørslene.

- Mitt hjerte gråter for familien og alle andre ofrene av terroren, sier Jakobsen.

Det var selskapet Bestseller som bekreftet dødsfallene mandag morgen, ikke familien selv.

- Dette er en av de rikeste familiene i Danmark. Anders er en veldig privat person både i privatlivet og businesslivet, sier han til Dagbladet.

Forfatteren tror årsaken til familiens skjermede privatliv er at de har vært utsatt for tragiske hendelser tidligere også. Jakobsen nevner da familien fikk alvorlige trusler i flere måneder i 1998.

Familien Holch Povlsen ble terrorisert av en mann som truet familien på livet og krevde ti millioner kroner for å holde seg unna, skrev den danske avisa Berlingske i 2010.

Brøt seg inn i hjemmet

Pengeutpresseren, som kalte seg for Robin Hood, skrev brev, risset inn sine initialer i familiens biler og ringte på midt om natta med trusler. Han brøt seg også inn i deres hjem midt på natta og plasserte et trusselbrev på et fotoalbum - få meter fra der familien sov. Dette skal ha pågått i ti måneder.

Da mannen, en tidligere soldat i 40-åra, ble avslørt og pågrepet var han på vei til å ta seg inn i boligen deres igjen.

Han hadde med seg blant annet håndjern, brannfarlige væsker, tape og elektrosjokkvåpen.

Mannens hjem ble ransaket, og man fant parykker, ei bok om forgiftning og et hemmelig hulrom under gulvet.

Fryktet kidnapping

- Det neste som skjedde var at kriminelle i India planla å kidnappe Anders, men de visste ikke hvordan han så ut, sier forfatter Jakobsen.

I 2003 ble familien rammet av en kidnappingssak. Indiske kriminelle kidnappet en ung danske, som de trodde var en av Troels Holch Povlsens to voksne sønner - Anders Holch Povlsen og Niels Holch Povlsen.

Først fem dager seinere ble den unge mannen, med hjelp fra Bestseller-familiens kontakter, sluppet løs.

I den forbindelse uttalte Troels Holch Povlsens at familien konstant var redde for at deres barn skulle bli kidnappet, ifølge danske BT.

EKSPLOSJON: En video viser en minivan eksplodere ved St Anthony's Shrine i Sri Lanka mandag. Video: AP Vis mer

Danmarks rikeste mann

Anders Holch Povlsen møtte kona Anne da hun jobbet for ham i Bestseller. Allerede som 28-åring overtok han 80 prosent av foreldrene Truls og Merete Povlsens livsverk, klesimperiet Bestseller. Siden har han tatt over den danske og europeiske delen av konsernet.

Holch Povlsen blir beskrevet som mediesky, og har gjennom hele barnas liv holdt dem unna rampelyset. Men forrige uke lettet han på sløret og snakket om sine barn.

Det gjorde han i et brev på hjemmesiden til sitt skotske selskap Wildland Limited, skriver The Herald Scotland. I brevet kom det fram at ekteparet ønsket at barna skulle fortsette å jobbe for foreldrenes visjon etter at de er borte.

Milliardæren regnes som den største jordeieren i Skottland, ifølge BT. Ekteparet har en 200-års plan, hvor det skal arbeides for å gjenopprette deler av det skotske høylandet til «den tidligere storslåtte, naturlige tilstanden og reparere den skade mennesker har påført».

Dette arbeidet ville de at barna skulle videreføre. Men nå har altså tre av barna blitt revet bort fra ekteparet på et brutalt og tragisk vis.

Ikke kjent

Det er foreløpig ikke kjent hvor ekteparet Anne og Anders Holch Povlsen befant seg under angrepet der tre av barna deres ble drept.

Det var kommunikasjonssjef i Bestseller, Jesper Stubkier, som bekreftet dødsfallene til danske medier mandag morgen.

- Det kan vi dessverre bekrefte. Vi ber dere om å respektere privatlivets fred, og har derfor ingen ytterligere kommentarer, l Ekstra Bladet.