Milliardbløff kan gi børsras

Dollaren synker, Tokyo-børsen går ned, og det ligger an til kraftig børsfall i USA etter avsløringen av tidenes regnskapsbløff hos IT-giganten WorldCom. 30 milliarder kroner er ført feil. Fredag får 17 000 ansatte sparken. Nå raser børsene i Europa også.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selskapet har feilført hele 30 milliarder kroner i driftsutgifter som investeringer og kapital. Dette har gitt selskapet et falskt overskudd på papiret på 3,6 milliarder dollar, mens det egentlig gikk med underskudd i hele 2001.

Avsløringen førte til at Tokyobørsen i natt sank med fire prosent. Det er det største fallet siden 17. september i fjor. Dollaren sank i Tokyo til sitt laveste nivå mot euro på 28 måneder.

- Markedet baserer seg nå på at Nasdaq (amerikansk børs med tungt fokus på IT, red. anm) vil stupe, sier senior-strateg Norihiro Fujito i Kokusai Securities til nyhetsbyrået Reuters.

Også andre asiatiske markeder sank, mens prisen på gull, en kjent nødhavn i utrygge finanstider, steg.

I Europa raser børsene også. Etter et drøyt kvarters handel falt Dax-indeksen i Frankfurt 5,48 prosent, mens Helsinki-børsen falt 4,74 prosent. Stockholmsbørsen sank også med nesten fem prosent rett etter åpning kl. 09.30. Den noe mindre teknologitunge London-børsen falt litt mindre.

Oslo-børsen åpner klokka 10.

- Fiksetriksere

WorldComs finansdirektør Scott Sullivan fikk sparken med en gang regnskapsbløffen ble kjent.

- Vår ledelse er sjokket over disse avsløringene. Men jeg vil gjerne forsikre våre kunder og ansatte om at selskapet fortsatt er levedyktig, og at våre tjenester ikke blir berørt av denne saken, sa John Sidgmore, som ble ansatt som ny direktør for to måneder siden.

Avsløringene vil gjøre det vanskelig for selskapet å få inn de fem milliarder dollar det trenger i frisk kapital for å unngå en likviditetskrise. Selskapet sliter med 40 milliarder dollar i gjeld.

Sidgmore overtok etter Bernie Ebbers. Ebbers bygde opp Worldcom gjennom en serie spektakulære oppkjøp, men måtte trekke seg etter bråk om selskapets finanser. Det er uklart hvor mye han visste om den falske bokføringen. Nå dingler Ebbers behagelig i sin fallskjerm på 1,5 millioner dollar årlig.

- Når du ser på historien til Worldcom, og deres oppkjøpsliste, så ser du klassisk fikse-triksing. Og nå er vi kommet til en tid der fikse-triksere blir avslørt som det de er, sier president Frank Dzubeck i konsulentfirmaet Communications Network Architects til nyhetsbyrået Reuters.

For to år siden sto Worldcom-kursen i hele 64 dollar, og selskapet hadde en samlet børsverdi på 180 milliarder dollar. I går sto kursen i 83 cent, etter avsløringene sank den til bare 20 cent.

Sviktende tillit til amerikanske markeder

WorldCom-skandalen kommer bare et halvt år etter Enron-skandalen. Enron svingte seg også kraftig opp med kreativ bokføring og frisk seilføring i «den nye økonomien». Enron-kollapsen har svekket tilliten til amerikansk næringsliv kraftig.

Både Enron og WorldCom brukte revisorbyrået Arthur Anderson. Anderson hevder at WorldCom ikke rådførte seg med dem om hvordan utgiftene skulle føres, og hevder at selskapet holdt tilbake viktig informasjon.

Revisorfirmaet er nylig dømt for å ha ødelagt bevis i forbindelse med Enron-skandalen. Andre selskaper som Arthur Anderson samarbeidet med, er Qwest Communications, som for tiden etterforskes for uregelmessigheter i regnskapene, og Global Crossing, som gikk konkurs i januar.

Selv om mye av lufta har gått ut av de siste årenes børsbobler, frykter nå aksjekjøpere at det ligger flere lik gjemt i skapene. Det kan gi ny fart i børsnedgangen.

FRYKTER BØRSRAS: Worldcom-avsløringene i går kveld utløste det største raset på Tokyo-børsen siden september i fjor. Nå regner ekspertene med børsras i USA når Nasdaq åpner senere i dag.
I SØKELYSET: Bernie Ebbers gjorde Worldcom til et av USAs største selskap gjennom en serie oppkjøp. For to måneder siden måtte han trekke seg etter påstander om regnskapsjuks og tvilsomme private lån. Foto: AP/SCANPIX<P