Milliardbombe traff toppsjefen

- Dette er ingen god dag for meg, sier Statoil-sjef Helge Lund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) I går kveld fikk styret i Statoil vite prislappen for overskridelsene på Snøhvit-feltet. Siden forrige budsjettoverskridelse har gassdrømmen i Barentshavet blitt sju milliarder kroner dyrere. Nå er de totalet budsjettoverskridelsene på 19 milliarder kroner.

- Dette er ingen god dag for Statoil og heller ikke for meg. Dette prosjektet er mitt ansvar, det har det vært fra dag én siden jeg kom inn i Statoil.

Alvorlig omfang

Statoils relativt ferske toppsjef, Helge Lund, var forberedt på at Snøhvit-prosjektet kunne bli dyrere enn planlagt da han tok over som konsernsjef i fjor.

Men de overskridelsene som ble kjent i dag kom som en bombe på både ham og styret. I tillegg er prosjektet blitt forsinket med åtte måneder, noe som fører til tapte inntekter.

- Personlig har jeg vært forberedt på at det kan komme endringer, men det betydelige omfanget som nå er avdekket var meget overraskende for meg og styret, sa konsernsjef Helge Lund i Statoil på en pressekonferanse.

Fjerde Snøhvit-sjef

Konsekvensene av overskridelsene og forsinkelsene har ført til oppvask i Statoil. Dagens prosjektleder mister arbeidsansvaret sitt og en ny kommer inn for å gjenopprette kontroll over prosjektet. Han skal føre en knallhard styring med kostnadene.

- OVERRASKET:
- Omfanget av endringene kommer meget overraskende, sier toppsjef i Statoil, Helge Lund. Foto: Erling Hægeland/ Dagbladet
- OVERRASKET: - Omfanget av endringene kommer meget overraskende, sier toppsjef i Statoil, Helge Lund. Foto: Erling Hægeland/ Dagbladet Vis mer

- Det som gjenstår nå er hardt arbeid, sier den nye prosjektlederen Odd Mosbergvik.

Han er den fjerde prosjektlederen for Snøhvit. Nå krever Statoil-sjefen å få en ukentlig rapport på sin arbeidspult som forteller om prosjektets fremgang.

- Mange må være med å dele ansvaret for dette, men totalansvaret må ligge hos Statoil. Vår egen oppfølging har ikke vært god nok, sier Helge Lund.

Tidligere har Statoil fortetatt grep når de så at prosjektet ikke gikk på skinner. Mange trodde derfor at alt var greit nå. Men endringene som ble gjort var undervurdert.

- Vi har ikke lykkes med å rette opp skjevhetene i prosjektet. Vi trodde at tiltak som ble satt i gang underveis var tilstrekkelig. I dag kan vi konkludere enkelt og greit: Det var de ikke, sa en bekymret toppsjef på pressekonferansen.

Historisk prosjekt

Han har likevel tro på at Snøhvit blir lønnsomt på sikt, og viser til at tidligere Statoil-prosjekter, som har blitt langt dyrere enn planlagt, har blitt sukesser.

- Det er for tidlig å felle en endelig dom over Snøhvit. Det er et banebrytende prosjekt i Barentshavet, som er en døråpner for norsk gass til USA.

Styrets tillitt

Helge Lund sitter fortsatt trygt. Tidligere toppsjefer har fått sparken på grunn av manglende kontroll med lommeboka, men tillitten til dagens konsernsjef har ikke vært et tema i styret.

- Jeg visste godt om statistikken for tidligere konsernsjefer da jag tok jobben. Det er noe man tar hensyn til når man tar en slik jobb. Jeg vurderte om jeg tålte det, sier Lund.

- Jeg er beredt på å ta ansvar for de resultatene Statoil leverer, på godt og vondt, sier Lund til Dagbladet.no.