-Milliardbutikk for staten

Bellona mener Shell og Statoils CO2-prosjekt vil bety nye oljemilliarder i statskassa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også:
• Miljøstrid om CO2-prosjekt

(Dagbladet.no): -Et gasskraftverk med CO2-rensing på Tjeldbergodden vil kreve om lag 10 milliarder kroner i bruttoinvesteringer, men dette blir netto milliardbutikk for staten uansett hvordan man regner, sier en oppglødd Bellona-leder Frederic Hauge på miljøorganisasjonens største dag de siste 10 årene.

Hauges nettomilliarder til fellesskapet er basert på enkelt tallmateriale.

-Ved hjelp av denne teknologien og dette prosjektet får oljeselskapene opp ekstra olje for mellom 40 og 80 bruttomilliarder kroner. 78 prosent av denne merverdien går rett i statskassa som skatt, sier Hauge til Dagbladet.no

- Forutsetningen til Statoil og Shell er at myndighetene gir inn med penger - hvor mye er nødvendig av offentlige midler?

- Som sagt - dette er nettobutikk for staten uansett. Og det kan skje på mange måter: som investeringsstøtte, som statlig garanti, som kontantbidrag fra Statnett - eller at staten tar ansvaret for rørledningene. De er regnet med i de 10 milliardene.

- Hvordan vurderer du den politiske stemningen i forhold til prosjektet?

-Soria Moria-erklæringen er udødelig klar på at dette er et prosjekt regjeringen vil støtte. Noe annet vil være politisk umulig.

SKISSE: Slik skal prosjektet se ut. Kilde: Statoil/Shell
SKISSE: Slik skal prosjektet se ut. Kilde: Statoil/Shell Vis mer

- Skeptikere sier at teknologien ikke finnes?

- Tull, teknologien er der i dag, bare spør Aker Kværner. De og andre har utviklet ideen Bellona kom med i god tid før tusenårsskiftet.