STORE ØDELEGGELSER: En politipatrulje har her arrestert flere personer mistenkt for plyndring i Port-au-Prince. Foto: REUTERS/Carlos Barria/Scanpix
STORE ØDELEGGELSER: En politipatrulje har her arrestert flere personer mistenkt for plyndring i Port-au-Prince. Foto: REUTERS/Carlos Barria/ScanpixVis mer

Milliarddryss over Haiti

USA lover nærmere 7 milliarder kroner i bistand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||USA lover nærmere 7 milliarder kroner i bistand til jordskjelvrammede Haiti, mens Verdensbanken gir 1,5 milliarder.

USAs utenriksminister Hillary Clinton la i alt 1,15 milliarder dollar på bordet da giverlandskonferansen for Haiti startet i New York onsdag.

Pengene skal brukes av haitiske myndigheter til å styrke jordbruket, energisektoren, helse, sikkerhet og bedre statsstyring, sa Clinton.

Verdensbanken kom med løfter om 250 millioner dollar, nærmere 1,5 milliarder kroner, i ferske penger til Haiti, i tillegg til nærmere 230 millioner dollar som allerede er avsatt.

Norge har lovet å bidra med 800 millioner kroner i bistand til Haiti, som ifølge FN trenger 3,9 milliarder dollar, om lag 23 milliarder kroner, de neste 18 månedene til gjenoppbyggingen.

De neste ti årene trenger fattige Haiti hele 11 milliarder dollar, i overkant av 68 milliarder kroner, anslår FN.

Storbritannia har derimot ikke kommet med noen løfter om ny bistand, skriver avisa Times Online. Myndighetene har i stedet besluttet å ikke øke støtten til Haiti utover de rundt 300 millioner kronene som landet allerede har fått i nødhjelp.

Storbritannia er også det eneste landet som ikke har sendt en minister til giverkonferansen, noe den britiske hjelpeorganisasjonen Oxfam synes er besynderlig.

- For å være helt ærlig er det uforklarlig at Storbritannia ikke er representert på ministernivå, sier talsmann Lois Belanger.

(NTB)