Ei kinesisk kvinner går forbi en plakat som promoterer «The African summit in Bejing» i oktober 2006, som samlet mer enn 40 afrikanske land i den kinesiske hovedstaden. Kinesiske myndigheter har over år jobbet strategisk for å knytte stadig flere og sterke politiske og økonomsike bånmd til det afrikanske kontinentet. Foto: Frederic J. Brown / AFP Photo
Ei kinesisk kvinner går forbi en plakat som promoterer «The African summit in Bejing» i oktober 2006, som samlet mer enn 40 afrikanske land i den kinesiske hovedstaden. Kinesiske myndigheter har over år jobbet strategisk for å knytte stadig flere og sterke politiske og økonomsike bånmd til det afrikanske kontinentet. Foto: Frederic J. Brown / AFP PhotoVis mer

Milliarddryss skal sikre Kina innflytelse i Afrika

Kina har gitt afrikanske land milliarder i bistand siden år 2000, ifølge en ny amerikansk database.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oversikten viser at kineserne har gitt om lag 75 milliarder dollar, tilsvarende 440 milliarder kroner, til hundrevis av bistands- og utviklingsprosjekter.

Dette er langt mer enn tidligere anslag. Den britiske avisa The Guardian kaller bistanden for en kinesisk «sjarmoffensiv» som skal bidra til å sikre Kinas økonomiske og politiske innflytelse på det afrikanske kontinentet.

Kinesiske myndigheter gir få opplysninger om bistand i utlandet., og oversikten er laget av amerikanske forskere, som har samlet opplysningene i en ny database. Den gir oversikt over nesten 1.700 prosjekter i 50 land som kineserne har investert ifra 2000 til 2011. Forskerne har brukt 18 måneder på å lage databasen ved å saumfare tusenvis av artikler i mediene.

Vestlige land er bekymret for at Kina er ute etter Afrikas naturressurser, men oversikten kan tyde på at motivet er mer sammensatt. Det er få investeringer i gruveprosjekter, men mange innenfor transportsektoren. Oversikten viser også at Kina har gitt store summer til prosjekter innen helse, utdanning og kultur.

Oljerike Ghana i Vest-Afrika topper listen, mens stater som har anerkjent Taiwan som selvstendig land, ikke fikk noen støtte i det hele tatt.

(NTB)