Milliarder av apper - norske utviklere tjener lite

Utviklerne har det ikke så fett, men en norsk «oppfinner» har tjent seg søkkrik. Og nå jobber han med et nytt spill.

ORDSPILL: Wordfeud er lastet ned over 20 millioner ganger og finnes på åtte forskjellige språk. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
ORDSPILL: Wordfeud er lastet ned over 20 millioner ganger og finnes på åtte forskjellige språk. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Etter fem år med appbutikk har Apple utbetalt totalt 10 milliarder dollar til utviklerne, skriver Finansavisen i dag. Det tilsvarer nesten 61 milliarder kroner.

Det finnes nesten 1 milliard ulike apper i appbutikken og det er totalt lastet ned over 50 milliarder apper.

Nordmann med sukess En nordmann som har gjort det stort i dette markedet er Wordfeud-gründer Håkon Bertheussen.

Bertheussen er sivilingeniøren som ved siden av en vanlig jobb utviklet det scrabblelignende spillet Wordfeud. Spillet har siden lanseringen 2010 blitt lastet ned over 20 millioner ganger, og ligger fortsatt på femteplass hos Google Play over de best betalte app-ene i Norge, skriver avisen.

Flaks, timing og en app som skiller seg ut er det som skal til for å lykkes, ifølge Bertheussen. Og nå jobber han med et nytt spill, men vil ikke si noe mer enn det.

— Da Wordfeud ble lansert fantes det ingen lignende spill, så timingen var viktig. I tillegg er det et spill seg egner seg godt på mobil. Man kan spille det hvor som helst, og man trenger ikke legge så mye tid ned i det. Folk er opptatt av språk, sier han til Finansavisen.

Nå har han fire ansatte som jobber fulltid med Wordfeud, som nå er utgitt på åtte språk. Og snart kommer det på italiensk og portugisisk.

Har tjent seg søkkrik Hvordan det gikk for ham i fjor vil han ikke ut med nå. Han ber avisen vente til regnskapet for Bertheussen IT AS er offentlig.

Ligningstallene fra 2011 viser en inntekt på 17 millioner kroner og en formue på i underkant av 14 millioner kroner.

Ikke så lukrativt De som utvikler apper for andre i Norge har det ikke nødvendigvis like fett.

Finansavisen har sett på flere utviklere, og selskapet Shortcut, som startet opp samtidig som appene så dagens lys, har blant annet utviklet appene Ruter, Wimp, Matprat og Posten, skriver avisen.

I fjor ga det Shortcut driftsinntekter på 7,2 millioner kroner, som var ned 8 prosent fra 2011. Selskapet tapte 71.000 kroner på driften, og satt igjen med et resultat etter skatt på 35.000 kroner.

Året før hadde selskapet et resultat etter skatt på 1,4 millioner kroner.

BARE ORD: På et tidspunkt skal hver femte nordmann ha spilt ordspillet Wordfeud. 
Foto: Berit Keilen / SCANPIX
BARE ORD: På et tidspunkt skal hver femte nordmann ha spilt ordspillet Wordfeud. Foto: Berit Keilen / SCANPIX Vis mer