- Milliarder forsvant med et pennestrøk

Med et pennestrøk fjernet konsernsjef Reidar Michaelsen verdier for 3,2 milliarder kroner i selskapet PGS. Sjokkskadde aksjonærer solgte sine aksjer i bøtter og spann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kursfallet stoppet ikke før aksjen var ned hele 25 prosent på Oslo Børs. Meldingen fra det norske seismikkselskapet i går morges tok aksjemarkedet fullstendig på senga. Så var det da heller ikke godt nytt den kontroversielle konsernsjefen presenterte:

Sviktende salg, verdiløs lagervare og svekket tro på framtida førte til at selskapet skrev ned sine verdier med til sammen 3,2 milliarder kroner.

Tillitssvikt

En må til skakkjørte Kværner for å finne liknende skrekkeksempler fra norsk børshverdag.

Kursfallet har gitt tilliten til konsernsjef Reidar Michaelsen en kraftig knekk. Analytikere har de siste månedene advart mot det de har oppfattet som råkjør fra den offensive konsernsjefen. Den harde satsingen på seismikk i et heller lunkent marked er blitt oppfattet som svært dristig.

Reidar Michaelsen, som har flyttet både seg og selskapet fra Norge til Houston, Texas, er vant til at det blåser på prærien.

Opsjonskonge

Michaelsen havnet for alvor i avisenes spalter da han i 1989 forlot entreprenørselskapet Selmer Sande med en sluttavtale verdt ti millioner kroner. Etter høylytt krangel med selskapet om beløpets størrelse både i og utenfor rettssalene, endte saken i hemmelig forlik i 1997.

Siden den gang har prestesønnen Michaelsen blant annet blitt kjent som landets opsjonskonge. Et opsjonsprogram verdt 90 millioner kroner ble presentert i fjor, og til Dagens Næringsliv svarte Michaelsen slik på kritikken programmet ble møtt med:

- Det er klart at jeg har en høy markedsverdi. Det er et spørsmål om man ønsker å ta vare på den kompetansen som er bygd opp i selskapet.