Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Milliarder står på spill

Norske selskaper kan bli hardt rammet hvis Kina reagerer.

DYR PRIS?: Hvis frihandelsavtalen nå ryker på bakgrunn av fredsprisutdelingen, vil fredsprisen bli svært dyr for norsk økonomi. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
DYR PRIS?: Hvis frihandelsavtalen nå ryker på bakgrunn av fredsprisutdelingen, vil fredsprisen bli svært dyr for norsk økonomi. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Hvis Kina velger å innføre handelssanksjoner mot Norge etter fredsprisutdelingen til den kinesiske dissidentene Liu Xiaobo vil det ramme norsk næringsliv hardt.

Det er allerede klart at kinesiske myndigheter er rasende på Norge etter fredsprisutdelingen. I et brev fra den kinesiske ambassaden skriver de at forholdet mellom Kina og Norge kan ta skade på grunn av tildelingen.

Professor ved PRIO, Stein Tønnessen, sier til Dagbladet at det nå er «betydelig risiko for at den handelsavtalen som er i ferd med å bli framforhandlet med Kina nå blir lagt på is».

Viktig land for Norge Kina har den senere tiden blitt et stadig viktigere handelspartner for Norge. I Nasjonalbudsjettet for 2011 står det at «importen fra Kina utgjorde i 2009 nær halvparten av vår import fra utviklingsland, og Kina er nå den tredje største importnasjonen for Norge».

Til nå i år er det eksportert norsk fisk for 1,5 milliarder kroner til Kina, noe som gjør landet til vår åttende største handelspartner innen fisk.

Ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) importerte vi i 2009 varer for 33,4 milliarder kroner. Eksporten var på samme tid på 15 milliarder kroner fra det samme landet.

HANDEL MED KINA OG ANDRE UTVIKLINGSLAND: Faksimile fra Nasjonalbudsjettet for 2011.
HANDEL MED KINA OG ANDRE UTVIKLINGSLAND: Faksimile fra Nasjonalbudsjettet for 2011. Vis mer

Til sammenligning importerte vi i samme periode varer fra USA for 26,4 milliarder kroner og eksportere varer til USA for 36 milliarder kroner.

Dyrt for Norge Mange tror at Kina vil reagere med sanksjoner etter den kontroversielle fredsprisutdelingen. Størst er frykten for at det vil ramme det pågående arbeidet med den bilaterale frihandelsavtalen mellom Norge og Kina. Etter planen skulle avtalen være ferdigforhandlet før jul.

Dette ville betydd at Norge, som det første landet i Europa, villa hatt en frihandelsavtale med den største voksende økonomien i verden.

Hvis avtalen nå ryker på bakgrunn av fredsprisutdelingen, vil fredsprisen bli svært dyr for norsk økonomi.

- Avgjørende avtale - Frihandelsavtalen er helt avgjørende for norske selskaper for å komme inn på verdens mest hurtigvoksende markedet. Nå risikerer vi at norske selskaper ikke får sjansen til å slippe til og andre lands selskaper derfor får et forsprang, sier porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand kapitalforvaltning til Dagbladet.

Chen tror at Kina vil komme med en reaksjon.

- Det blir jo bare spekulasjoner, men jeg tror det vil komme reaksjoner fra Kina. Det har vi sett fra tidligere kontroverser de har hatt med andre land, sier Chen.

FIKK PRISEN: Kinesiske myndigheter er rasende etter at Nobelkomiteen i dag tildelte årets Nobels fredspris til dissidenten Liu Xiaobo (54). Foto: SCANPIX
FIKK PRISEN: Kinesiske myndigheter er rasende etter at Nobelkomiteen i dag tildelte årets Nobels fredspris til dissidenten Liu Xiaobo (54). Foto: SCANPIX Vis mer

Etter finanskrisen regner alle med den økonomiske veksten i framtiden vil komme i Asia, forteller porteføljeforvalteren.

- Derfor er Kina et enormt viktig marked hvis vi ønsker å ekspandere framover. Dermed vil kinesiske sanksjoner få konsekvenser for norsk økonomi, sier Chen.

KRASST UTFALL: Ambassaden legger ikke fingrene imellom i sin offisielle uttalelse om fredspristildelingen. Faksimile: Uttalelsen fra den kinesiske ambassaden i Norge.
KRASST UTFALL: Ambassaden legger ikke fingrene imellom i sin offisielle uttalelse om fredspristildelingen. Faksimile: Uttalelsen fra den kinesiske ambassaden i Norge. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!