Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Milliarder til Abdullah

Statsledere i krig med hverandre la fiendskap til side og marsjerte sammen i sorg bak kong Husseins båre. Fra hele verden strømmer det nå inn store pengesummer for å sikre stabilitet i kong Abdullahs lutfattige, men strategisk viktige rike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som for å understreke kong Husseins arbeid for fred, samlet hans begravelse i går bitre fiender fra hele verden. Ledere fra 75 land deltok i den gripende begravelsen, som ble et av de mest spesielle internasjonale møtene i vår tid.

I sørgeprosesjonen bak kong Husseins liljekledde båre gikk ledere som ønsker hverandre død og elendighet.
Fiendskapet ble lagt til side i Amman i går, og de prominente gjestene sto sammen i dypfølte hyllester til avdøde kong Hussein. Etter den sørgmodige prosesjonen gjennom gatene, ble kongens kropp, svøpt i et enkelt hvitt klede, senket i jorda. Med lavmælte sørgesanger fra den kongelige imamen, brøl fra jordanske jetfly og en æressalutt, ble kongen stedt til hvile.

Pengegaver

Etter jordfestelsen mottok Jordans nye og uerfarne konge, Abdullah, kondolanser fra de gjestende statslederne.

Kong Abdullah overtar et økonomisk mareritt. Jordanerne har de siste dagene ikke bare stått i kø for å vise kong Hussein den siste ære. De har også stått i bankkø for å veksle sine dinarer i dollar av frykt for ustabilitet.
Frykten for ustabilitet deles også av de gjestende statslederne. Det lutfattige Jordan spiller en viktig strategisk rolle i Midtøsten.

De forente arabiske emiratene var tidlig ute med økonomisk stabilitetshjelp og spyttet inn 500 millioner dollar (3750 mill. kroner) i den jordanske sentralbanken da kong Husseins helsetilstand fikk valutaen til å falle.

Bill Clinton annonserte lørdag at han vil be Kongressen bevilge 300 millioner dollar (2250 mill. kroner) utover de regulære bistandspakkene.

I går lovet Japan et uspesifisert beløp for å bidra til stabilitet i det fattige landet.
Jordan har en rekordhøy utenlandsgjeld på over 62 milliarder kroner.

Glemt fiendskap

Men i går var det sorgen som overskygget alt i Jordans hovedstad. Dagen startet med en sørgeprosesjon gjennom gatene. 800000 jordanere var samlet langs ruten og så Bill Clinton og statsminister Tony Blair gå sammen med visepresident Tahah Mohieddin Maaruf fra Irak. USA og Storbritannia ligger i krig med Irak. De så også Sudans president Omar el-Bashir. Clinton mener han står bak global terrorisme og bombet en fabrikk i Sudans hovedstad Khartoum i august.

Også lederne fra erkefiendene Syria og Jordan deltok i begravelsen. Dette er første gang Syrias president Hafez al-Assad er i samme by som Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

I sorg møttes israelske ledere og folk fra Hamas, lederne fra Tyrkia og gresk-kypriotenes president og ledere for India og Pakistan som ligger i krig i Kashmir.

Terrorist

Det mest oppsiktsvekkende møtet var da den palestinske lederen Nayef Hawatmeh trengte seg fram og tok Israels president Ezer Weizmann i hånda.

- Vi kjenner deg som en fredens mann. Du har kjempet for fred i 20 år, sa Hawatmeh. Hawatmeh leder Demokratisk front for frigjøring av Palestina (DFLP). DFLP er mot fredsavtalen mellom Israel og PLO.

Ifølge israelsk radio ble utenriksminister Ariel Sharon rasende over at Weizman trykte Hawatmehs hånd. Sharon karakteriserte palestineren som en terrorist med jødisk blod på hendene.

PENGEHJELP: USAs president Bill Clinton (til venstre) har lovet å øke pengehjelpen for å støtte Jordans nye konge, Abdullah. Landet er i dyp krise, og det er frykt for at økonomien skal destabilisere landet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media