Milliarder til EU

Norge er ikke medlem, men betaler over tre milliarder til EU neste år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Norge nyter godt av EØS-avtalen, men den er ikke billig, selv om næringslivet nok går i pluss på avtalen.

I tillegg til de økonomiske sidene ved avtalen, er Norge forpliktet til å innføre de pålegg som kommer fra EU-hovedstaden Brüssel, uten at man har direkte innflytelse på vedtakene som fattes.

Flere land koster mer

EØS-kontigenten for 2008 er på 1585 millioner kroner. Det er en økning på 155 millioner kroner sammenlignet med årets innbetalinger. Noe av grunnen til økningen skyldes økte innbetalinger til de to nye medlemslandene Bulgaria og Romania.

EØS-pengene, som gir Norge tilgang til det indre markedet i EU på de fleste næringslivsområder, brukes først og fremst til å utjevne sosiale og økonomiske forskjeller i EU-land.

I tillegg til kontigenten på 1,58 milliarder kroner, betaler Norge neste år nesten 1,4 milliarder kroner for deltakelse i forskjellige programmer.

Satser på innovasjon

Neste år skal Norge være med å finansiere 16 EU-programmer og åtte byråer. Et nytt program som starter neste år, og som skal vare til 2013 har fått navnet Competitiveness and Innovation Programme (CIP)

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer