Milliarder til EU

Norge er ikke medlem, men betaler over tre milliarder til EU neste år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Norge nyter godt av EØS-avtalen, men den er ikke billig, selv om næringslivet nok går i pluss på avtalen.

I tillegg til de økonomiske sidene ved avtalen, er Norge forpliktet til å innføre de pålegg som kommer fra EU-hovedstaden Brüssel, uten at man har direkte innflytelse på vedtakene som fattes.

Flere land koster mer

EØS-kontigenten for 2008 er på 1585 millioner kroner. Det er en økning på 155 millioner kroner sammenlignet med årets innbetalinger. Noe av grunnen til økningen skyldes økte innbetalinger til de to nye medlemslandene Bulgaria og Romania.

EØS-pengene, som gir Norge tilgang til det indre markedet i EU på de fleste næringslivsområder, brukes først og fremst til å utjevne sosiale og økonomiske forskjeller i EU-land.

I tillegg til kontigenten på 1,58 milliarder kroner, betaler Norge neste år nesten 1,4 milliarder kroner for deltakelse i forskjellige programmer.

Satser på innovasjon

Neste år skal Norge være med å finansiere 16 EU-programmer og åtte byråer. Et nytt program som starter neste år, og som skal vare til 2013 har fått navnet Competitiveness and Innovation Programme (CIP)

Foto: Srdjan Ilic/AP/Scanpix
Foto: Srdjan Ilic/AP/Scanpix Vis mer

Programmet, som på norsk heter rammeprogrammet for konkurranseevne og innovasjon, skal styrke innovasjon og konkurransekraft i næringslivet.

I tillegg håper man at informasjonssamfunnet vil bli mer inkluderende de neste årene, og man ønsker også å fremme bruken av fornybar energi og mer effektiv bruk av energi.

Dyrere i gode tider

Penger til de forskjellige programmene i EU hentes fra de forskjellige departementets budsjetter.

I år bruker Norge 124 millioer euro på de forskjellige programmene, mens det neste år er beregnet at vi bruker 179 millioner euro. Årsaken til økningen ligger i de gode tidene som er i Norge om dagen.

Budsjettandelen som det enkelte land skal betale beregnes på grunnlag BNP. Ettersom brutto nasjonalprodukt har økt mer i Norge enn i EU, må Norge betale mer.

I år betaler Norge 2,17 prosent av programbudsjettene for delta, mens neste år må utenforlandet betale 2,28 prosent.

Milliarder til EU