- Milliarder til unyttige våpen

TROMSØ (Dagbladet): Norge skal bruke tolv milliarder på nye fregatter og drøye ti milliarder til nye jagerfly. - Vi bruker milliarder til våpen som aldri vil bli brukt, sier direktør Sverre Lodgaard ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lodgaard er lei av en forsvarsdebatt som har hengt seg fast i gamle spor. Han mener Norge står foran andre, store utfordringer som må løses. Han tenker blant annet på forholdet til Russland, internasjonal terror og nye sikkerhetspolitiske rammebetingelser.

Bekymret

General Arne Solli, Norges forsvarssjef, har i en omfattende artikkel i siste nummer av Norsk Militært Tidsskrift ropt et kraftig «varsku her». Solli er alvorlig bekymret over lave bevilgninger til investeringer og drift av Forsvaret.

Forsvarsminister Dag Jostein Fjærvoll holdt nylig sitt foredrag i Oslo Militære Samfunn, og opplyste at Norge trenger både nye fregatter og jagerfly.
Sverre Lodgaard mener det er for enkelt å fortsette som før, også når verden rundt forandrer seg.

- Binder oss

- Forsvaret er en stor organisasjon, og andre land har en tung våpenindustri som gjerne vil selge. Vårt NATO-medlemskap binder oss også, påpeker Lodgaard.

Direktøren ved Norsk utenrikspolitisk Institutt trekker fram at Russland ikke lenger er en svulmende militærmakt, men nærmer seg snarere en kriminell storstat.

- Forskjellene i levestandard over den norsk-russiske grense er kanskje større enn noe annet sted i verden, mener Lodgaard.

I oppløsning

- Risikoen knytter seg til nedleggelser, mangel på mat og lønn, fornedrelse og sammenbrudd, desertering, opprør og sabotasje. Vi trenger en beredskap for å håndtere ringvirkningene av et samfunn i oppløsning, sier Lodgaard.

- Melder seg ut

- Men bildet kan fort endre seg, er ikke et effektivt forsvar den beste forsikringspremie?
- Politikerne bør ikke gi de samme svar uansett om landet er truet eller ikke. Det er bare en billig måte å melde seg ut av det internasjonale hamskiftet på. I dag er det ingen tegn til et militært anslag mot Norge, fastholder Lodgaard.

Derfor mener han det må gå an å etablerte et langt billigere forsvar som i løpet av en varslingsperiode kan utbygges til et fullverdig forsvar.