Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Milliarder til vei og bygg

- Kjør på. De negative rentene tvinger frem slike investeringer enten vi liker det eller ei, sier sjeføkonom Jan Andreassen om utsiktene til at Statens pensjonsfond kjøper infrastruktur og mer eiendom.

 Åpnet opp:  Siv Jensen vil at en ekspertgruppe skal se på NBIM og Folketrygdfondets kjøp av eiendom og infrastruktur.
Foto: Nina Hansen
Åpnet opp: Siv Jensen vil at en ekspertgruppe skal se på NBIM og Folketrygdfondets kjøp av eiendom og infrastruktur. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Utvid mandatet til Statens pensjonsfond Norge, som forvaltes av Folketrygdfondet, var ett av ønskene til DNB-sjef Rune Bjerke under et seminar ved Handelshøyskolen BI denne uken, skriver Finansavisen.

Og se: Finansminister Siv Jensen (FrP) sa under presentasjonen av meldingen om Statens pensjonsfond i går at en ekspertgruppe skal vurdere om NBIM og Folketrygdfondet skal kjøpe (mer) unotert eiendom og infrastruktur til henholdsvis Statens pensjonsfond utland (SPU, Oljefondet) og Statens pensjonsfond Norge (SPN).

Oljefondet har allerede flyttet kapital fra obligasjoner med lav løpende rente til sentralt plassert eiendom i storbyer i Europa og USA. Ved nyttår var 2,2 prosent av fondet eiendom, svarende til 141 milliarder kroner, mens mandatet p.t. tilsier en andel på 5 prosent.

I 2010 mente Eika Gruppens sjeføkonom Jan Andreassen at det var vel og bra at NBIM foreslo grep mot inflasjonsrisikoen, men at NBIM overså deflasjonsrisikoen. Med dagens rentenivå mener han uansett at det vil være riktig å kjøpe mer unotert realaktiva nå, skriver Finansavisen.

- Kjør på, sier Andreassen om kjøp av unotert eiendom og infrastruktur.

- De negative rentene tvinger frem slike investeringer enten vi liker det eller ei.

Flere nyheter
Siv Jensen: — Jeg er tilfreds med resultatene
Nå vil hun ha en ekstra vise-sentralbanksjef
Oljefondet kan tjene milliarder på BG Group

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!