Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Milliarderstatning etter voldtekt og tortur

Den bosniske serberlederen Radovan Karadzic ble torsdag dømt av en domstol i New York til å betale 745 millioner dollar i erstatning til bosniske kvinner som ble voldtatt og torturert under krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verken Karadzic, som trolig ligger i skjul i Bosnia, eller advokatene hans var til stede i rettssalen, og det er langt fra sikkert at kvinnene noensinne får glede av pengene.

- Vi skal gjøre alt vi kan for å finne ut hvor han har plassert pengene sine. Dommen gir oss rett til å få dem, og dommen vil bli anerkjent av andre land, sa kvinnenes advokat Maria Vullo.

Men selv om ikke kvinnene får noen av pengene, sender dommen likevel et utvetydig signal om at voldtekt er en form for folkemord, et angrep på folket. Karadzic er ansvarlig for det, sa Vullo.

Det var 12 kvinner og to grupper som representerer kroatiske og muslimske kvinner i Bosnia, som reiste søksmålet mot Karadzic, som var president i det serbiske Bosnia under krigen fra 1992 til 1995.

(NTB)