KOLLISJON: KNM «Helge Ingstad» kolliderte med tankskip i Øygarden i Hordaland i morgentimene torsdag. Foto: NTB Scanpix
KOLLISJON: KNM «Helge Ingstad» kolliderte med tankskip i Øygarden i Hordaland i morgentimene torsdag. Foto: NTB ScanpixVis mer

Dette er KNM «Helge Ingstad»

Milliardfregatten skal kunne operere ved skade

Sjøforsvarets fregatt KNM «Helge Ingstad» skal kunne operere ved skade. Nå står fregatten i fare for å synke.

I dag tidlig ble 137 personer evakuert og åtte personer skadd etter at Sjøforsvarets fregatt KNM «Helge Ingstad» kolliderte med et tankskip i 04-tida i natt. Kollisjonen skjedde ved Stureterminalen i Øygarden kommune i Hordaland.

10 000 liter drivstoff lekket i sjøen i forbindelse med kollisjonen. Det jobbes på spreng for å berge fregatten.

KNM «Helge Ingstad» er en av Forsvarets fem fregatter som tilhører Nansenklassen. Ifølge Forsvarets hjemmesider avløste fregattene de dampdrevne Osloklasse-fregattene fra 1960-tallet.

Fregattene koster til sammen rundt 19 milliarder kroner. Hver av fregattene koster opp mot 4 milliarder kroner.

En av modulene er bygget i Norge, men størstedelen av Fregattene er bygget av det spanske skipsverftet Navantia i Ferrol. De fem fregattene er oppkalt etter norske oppdagere og vitenskapsmenn. F313 KNM «Helge Ingstad» ble bygget i 2009.

Utstyrt med missiler og synkevåpen

Fartøyene skal kunne operere ved skade eller om fregatten kommer inn i et forurenset område. Fregatten er også delt inn i soner for å kunne holde fartøyet intakt. De skal blant annet ha tretten vanntette soner og fire soner med ventilasjon. To av disse sonene er selvstendige med egen elektrisk kraftforsyning.

Under Forsvarets orientering i dag klokka 13. ble det bekreftet at det er våpen om bord i fregatten.

Skipssjefen uttrykte bekymring for at våpnene kan gå i stykker om det er mye vann.

SAMMENSTØT: Masseevakuering etter kollisjonen mellom fregatten KNM Helge Ingstad og tankskipet Sola TS i Hjeltefjorden, nord for Sture-terminalen i Øygarden kommune i Hordaland. Video: Redningssentralen Vis mer

- Skipet er utstyrt slik en fregatt vanligvis er, sier skipssjef Sigurd Smith.

Ifølge Forsvarets hjemmeside for standard oppsett av de fem fregattene er de utrustet med missiler, synkeminer og torpedoer. Fregattene skal være utstyrt med våpnene Evolved Sea Sparrow- missil (ESSM) med Vertical Launcher System (VLS), nye sjømålsmissil (NSM), Sting Ray-torpedoer, OTO Melara-kanon og synkeminer.

Store tekniske mangler

I 2017 leverte Riksrevisjonen en knusende rapport om Forsvarets fem fregatter.

- Det er så store mangler ved teknisk tilstand, tilgang til reservedeler, bemanning og trening at de ikke har den operative evnen som Stortinget har forutsatt, uttalte riksrevisor Per-Kristian Foss, da han i februar 2017 leverte riksrevisjonens undersøkelse av fregattvåpenets operative evne til Stortinget.

Ifølge Riksrevisjonen var det også store etterslep i vedlikeholdet på fregattene. Undersøkelsen viste at det var svakheter ved alle fartøyene.

Dagbladet har vært i kontakt med Riksrevisjonen som per nå ikke har informasjon om tilstanden ved fregattene er blitt forbedret siden undersøkelsen som ble utført i 2016.

KOLLISJON: Den norske fregatten KNM Helge Ingstad og tankskipet Sola TS har kollidert i Hjeltefjorden, nord for Sture-terminalen i Øygarden kommune i Hordaland. Video: Fra Kystverkets overvåkningsfly. Vis mer

- Vi vet ikke hva som har skjedd siden da. Vi følger opp våre undersøkelser etter tre år og vil undersøke dette på nytt i 2020, sier Stein Morch, kommunikasjonsrådgiver ved Riksrevisjonen til Dagbladet.

Usikkert om helikopter

Ifølge TV 2 er KNM Helge Ingstad en fregattype som kan romme et helikopter.

- Jeg kan ikke bekrefte eller avkrefte om det var helikopter om bord under ulykken, sier pressevakt i Forsvaret Vegard Finberg til TV 2.

Ifølge Forsvarts hjemmesider var den norske fregatten på ubåtjakt i havet nord vest for Trondheim for tre dager siden.

En del av NATO-styrken

Ivar Moen, oberstløytnant og pressetalsmann for Forsvaret, vil ikke kommentere hva fregatten gjorde i området der kollisjonen med tankskipet skjedde.

- Det jeg kan si er at fartøyet opererte som en del av NATOs stående maritime styrke (SNMG1), sier han til Dagbladet.

Oberst og kommuniksjonssjef ved Forsvarets operative hovedkvarter, Eystein Kvarving, sier at fregatten seilte sørover, etter å ha deltatt i NATO-øvelsen.

- Fartøyet patruljerte sammen med NATO-styrken, som en del av NATO-forpliktelsene. Det var på vei ut i åpent farvann. Det er normalt for fartøyet å patruljere i og utenfor norsk farvann, sier Kvarving.

Det norske forsvaret hadde selv kommando for styrken hele 2017. I januar 2018 ble ledelsen for SNMG1 overlevert til Danmark og flotiljeadmiral Søren Thinggaard Larsen, ifølge Forsvarets hjemmesider.

- En alvorlig ulykke

- Det er altfor tidlig å si noe om årsaken til ulykken. Vi holder på å samle inn informasjon for å danne oss et bilde av hva som har skjedd, sier William J. Bertheussen, pressetalsmann ved Havarikommisjonen til Dagbladet.

- Det er snakk om et tankskip som har kollidert med en fregatt. Det sier seg selv at det er en alvorlig ulykke, sier han.

Ifølge Bertheussen er det for tidlig å si noe om hvordan fregatten var utstyrt.

- Vi vil ikke spekulere i hva som var på skipet, sier han.