Milliardgave fra Valgerd

Onsdag punger den norske stat ut med 773 millioner kroner i kontantstøtte til 62000 småbarnsfamilier. Men hvor tar pengene veien, bare noen dager før julaften?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den store summen skyldes at dette er etterbetaling fra 1. august. Familier som fikk innvilget sine søknader innkasserer i gjennomsnitt 12500 kroner.
- Det er ikke ofte vi utbetaler så mye penger på én dag, forteller Sverre Jespersen, avdelingsdirektør i Rikstrygdeverket.

- Det er klart den norske økonomien vil merke at det pøses inn en ekstraordinær milliard, sier han.

I forhold til andre trygeutbetalinger er 773 millioner kroner ikke rekord. Hver måned utbetales en drøy milliard i barnetrygd, 4,5 i alderstrygd og 2,6 i uføretrygd.

Totalt utbetaler Rikstrygdverket 140 milliarder årlig, som er en tredjedel av statsbudsjettet.

Harald Bøen i Norges Bank sier at kontantbeløpet er betydelig, men at det ikke kullkaster prognosene banken har gjort for norsk økonomi.

Tross 773 ekstraordinære 773 millioner har handelsstanden ikke lagt noen strategi for å få sin del av kontantbeløpet, slik de pleier med skattepengene.

- Om utbetalingen hadde kommet i februar, og ikke før jul, ville vi ha lagt en offensiv, sier Tomas Oberg, senterleder på Liertoppen kjøpesenter.

- Vi har pratet om en kampanje rettet mot småbarnsforeldre når kontantstøtten kom. Men det høye rentenivået har gitt oss kaldt vann i blodet, sier Trude Baarlid, daglig leder i utstyrskjeden Babyshop.
En bransje som håver inn mye i julestria, er forhandlerne av TV-spill og PC-spill. Det er liten tvil om at en del av kontantstøtten havner nettopp her.

- Vi omsetter for 100000 kroner dagen, som er 50 prosent mer enn normalt, forteller Frederik Mull, daglig leder av Spaceworld på Karl Johan i Oslo.