Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Milliardgevinst til kundene

STAVANGER (Dagbladet): Norske strømkunder betaler hele 15 milliarder kroner i året bare i nettleie til de lokale energiverkene. Altfor mye, mener Norges vassdrags- og energiverk (NVE), som krever reduserte priser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nettleien til de lokale e-verkmonopolene varierer med opptil 100 prosent fra område til område. Nettleien er stort sett høyere i distriktene enn i byene.

Tar for mye

Nå tvinger NVE landets 200 energiverk til å effektivisere. Målet er å spare norske forbrukerne for milliardbeløp. Innen 10- 15 år kan besparelsen komme opp i seks milliarder kroner.

Hittil har strømkundene fått svi for monopolbedriftenes ineffektivitet. Energiverkene har nærmest automatisk tatt inn økte kostnader gjennom økt nettleie.

De store e-verkene står for brorparten av prisøkningen på fem prosent i gjennomsnitt det siste året, viser en fersk undersøkelse fra NVE. Flere energiverk har økt nettleieprisen betydelig fra 1996 til 1997:

Inntektene energiverkene hadde fra kraftoverføringen i perioden 1993- 1995 var langt høyere enn hva myndighetene tillater.

Betaler tilbake

Foreløpig har bransjen tilbakebetalt en halv milliard kroner. Fortsatt gjenstår 950 millioner kroner fra 1995 som skal betales tilbake i år ved at nettleien settes ned.

NVE har fastsatt inntektsrammer for 1997 som er tilpasset det enkelte energiverks faktiske kostnadsnivå. For i år betyr dette at kostnadene må ned med to prosent. I åra framover blir inntektsrammen ytterligere kuttet ned. Strømkundene skal dermed være garantert at nettleien hvert år blir redusert tilsvarende kravene til NVE.