Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Milliardglis

SUNNDALSØRA/OSLO (Dagbladet): Gledens dag i Sunndal i går: Hydro investerer 5,4 milliarder kroner og bygger Europas største aluminiumsverk. Over 2000 årsverk trengs mellom 2001 og 2004.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lokalsamfunnet og nordmørsregionen har i årevis vært på pinebenken og ventet på avklaringen fra Norsk Hydro. Gjennom hele 90-tallet har stemningen vekslet mellom pessimisme og optimisme.

- Dette har naget oss lenge, og i dag kan vi endelig puste lettet ut. Dette er det største jeg har opplevd som ordfører. Det er ikke mer å si, medgir en begeistret Jan Silseth overfor Dagbladet. Selv den nøkterne ordføreren markerte dagen med en konjakk.

Applaus

- Dette er en gledens dag for hele regionen og Hydro, sier fagforeningsleder Jon Arne Mo, meget fornøyd med at Hydro har landet på en bedre løsning enn han hadde tort å håpe på.

Klokka 10.22 vedtok styret i Norsk Hydro utbyggingen og moderniseringen. Klokka 12.00 ble meldingen offentliggjort, og like etter gikk flaggene til topps og champagnekorkene i taket. Klokka halv fire i går ettermiddag ble direktør Eivind Reiten i Hydro Aluminium mottatt med applaus da han ankom aluminiumsverket for å informere de ansatte.

Og i går kveld og natt feiret sunndalingene en av de største industrielle investeringene i Norge noensinne.

Europas største

Regnet etter produksjon per årsverk , er produktiviteten beregnet til å øke fra 236 tonn i år til 570 tonn med det nye anlegget i drift.

Metallverket på Sunndalsøra vil øke elektrolysekapasiteten til 321000 tonn per år. Det vil bli bygd en ny produksjonskapasitet på 234000 tonn. Samtidig stenges et anlegg på 66000 tonn, som ble satt i drift i 1954. I tillegg til den samlede investeringen på 5,4 milliarder kroner, kommer nødvendige investeringer i ny anodekapasitet på rundt 600 millioner kroner.