Milliardkontrakt til Aker Kværner

Fjerner Frigg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Total EP Norge AS har tildelt Aker Kværner en kontrakt på 3 milliarder kroner for å fjerne oljeselskapets installasjoner på Frigg-feltet, melder NTB.

Aker Kværner Offshore Partner AS i Stavanger deler oppdraget med flere britiske og norske selskaper.

Epoken er over

Det er siste dag på Friggfeltet i dag. I morges stanset produksjonen i Nordsjøen.

Feltet ble åpnet i 1977, og ble drevet av det som den gang het Elf.

Feltet er det eneste som forener britiske og norske oljefelt, her ligger den eneste broen fra Storbritannia til Norge.

Da planene for den offisielle åpningen av Frigg ble lansert i 1978, var det tanken at dronning Elizabeth skulle komme gående fra britisk side og møte Kong Olav, som skulle komme fra den norske siden. Sikkerhetshensyn gjorde imidlertid et så sjeldent toppmøte mellom Storbritannia og Norge umulig.

Frigg var i 1971 det største gassfunnet til havs i hele verden. Forekomsten ble dermed målestokk på all norsk gass som senere ble funnet. Da omfang skulle anslås, refererte man oftest til "ett Frigg, to Frigg, et halvt Frigg" etc., alt ifølge Oljedirektoratet.

Siden den gang har det teknikken blitt bedre og bedre, slik at nedleggingen har blitt utsatt gang på gang. Nå er det imidlertid endelig slutt.

Stor gassproduksjon

Gass for 200 milliarder kroner er produsert, ifølge Aftenbladet.

Gassen ble solgt til Storbritannia. Tidlig på 1980-tallet forsynte Frigg britene med en tredjedel av deres daglige gassbehov.

Det skal ta rundt et år å demontere Frigg. Hele opprydningsarbeidet skal være ferdig innen 2012. Igjen vil det kun bli rundt ett tonn betong.

For Aker Kværner betyr kontrakten mye. Aker Kværners innsats under opprydningen blir å fjerne 85.000 tonn stål fra Frigg. Det meste av stålet skal fraktes til Stord for gjenvinning.

Selskapet har i lang tid forberedt seg på å ta slike oppdrag. Og dem blir det flere av i den norske framtida.

<B>DEN GANG DA:</B> Kong Olav åpnet Friggfeltet i 1978.