IKKE NOE Å FEIRE: Det er ti år siden EU-lanseringen av den første euromynten. I dag er flere av medlemmene på kanten av konkurs. Det får næringslivet i Madrid merke. Flere butikker annonserte salg før jul. Foto: Reuters
IKKE NOE Å FEIRE: Det er ti år siden EU-lanseringen av den første euromynten. I dag er flere av medlemmene på kanten av konkurs. Det får næringslivet i Madrid merke. Flere butikker annonserte salg før jul. Foto: ReutersVis mer

Milliardkutt i Spania

Fryser offentlige lønninger og øker skatten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spanske myndigheter har skissert et kutt på rundt 70 milliarder kroner i offentlige utgifter. I samme slengen ønsker den nye regjeringen å øke skattenivået for å kunne redusere landets gjeld.

Kunngjøringen er den første i en bølge av innstrammingstiltak for landet. I alt vil den nye regjeringen kutte med rundt 130 milliarder kroner i 2012, melder BBC.

Den konservative partiet Partido Popular kastet i november sosialistene fra makten, og nå har partileder og statsminister Mariano Rajoy tatt den økonomiske ryddejobben.

Rajoy har lovet å redusere det offentlige underskuddet til 4,4 prosent av brutto nasjonalprodukt i 2012. En betydelig forbedring sammenlignet med 2011. Da er det ventet et underskudd på rundt åtte prosent.

I går fastholdt visestatsminister Soraya Saenz de Santamaria kravet om å fryse økning i offentlig lønninger det neste året. Hun utelukket også praktisk talt alle nye statlige ansettelser.

- Dette er begynnelsen på begynnelsen. Vi står overfor en ekstraordinær, uventet situasjon, som vil tvinge oss til å ta ekstraordinære og uventede tiltak, oppsummerte visestatsministeren.

Skatt for de rikeste spanjolene vil også bli hevet i de neste to årene. En skatteøkning på nesten 50 milliarder er ventet.

Flere investorer frykter nå at Spania kan havne i samme krise som Hellas. Landets økonomi har krympet kraftig siden en boligboble sprakk i 2008, og Spania har en arbeidsledighet på 21 prosent. Den høyeste i Europa.

Ikke uventet har innstrammingstiltakene utløst en rekke store protester over hele landet.

FRYSER OFFENTLIGE LØNNINGER: Spanias visestatsminister, Soraya Saenz de Santamaria, utelukker også offentlige ansettelser i 2012. Foto: AP
FRYSER OFFENTLIGE LØNNINGER: Spanias visestatsminister, Soraya Saenz de Santamaria, utelukker også offentlige ansettelser i 2012. Foto: AP Vis mer