Milliardlån til Røkke er ulovlig?

Finansavisa Dagens Næringsliv antyder at Sparebanken NOR og Den norske Bank har begått lovbrudd når de har gitt Kjell Inge Røkke hans milliardlån. Bankene nekter for at de har noe å skamme seg over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en oppsiktsvekkende frisk lederartikkel fastholder og utbroderer Dagens Næringsliv (DN) sin beskrivelse av norske banker og Kjell Inge Røkke.

Ifølge DNs kilder skal Røkke ha fortalt bankene at han har fått konkret bud på Aker Maritime. Dette budet skal være garantien bankene har fått for at Røkke kan betale tilbake sine lån - hurtig.

Røkke har imidlertid benektet at han skal ha opplyst om dette til bankene.

«Har bankfolkene drømt? Har de på egen hånd funnet på dette?» spør DN og fastslår:

«Dersom bankfolkene har hørt riktig - og det er ingen grunn til å tro noe annet - er det ikke bare Røkke som har et problem. Bankene er minst like ille ute. De har i så fall gitt et femmilliarderslån for å finansiere en særdeles tvilsom innsidehandel.»

Bryter norsk lov?

DN går langt i å antyde innsidehandel ved at Røkke og bankene har informasjoner andre aktører i markedet ikke skal ha hatt. Men ikke nok med det: DN antyder også lovbrudd.

«Dersom banksjefene mener de har oppfattet Røkke riktig, finansierer de dessuten et oppkjøp som åpenbart skal betales ved hjelp av de oppkjøpte bedriftenes verdier. Det er ikke lovlig her i landet. Det strider mot aksjelovens paragraf 8-10,» skriver DN.

Informasjonsdirektør i DnB, Jarl Veggan, vil ikke kommentere kundeforholdet til Røkke, men sier:

- Vi har ingenting å skamme oss over i denne saken. Utover det kan jeg ikke kommentere saken - for da gir jeg opplysninger jeg ikke har lov å gi, sier han.

Står i gjørme

- Har bankene et samfunnsansvar utover det å tjene penger?

- Bankene er til for våre kunder - ikke minst på næringslivssiden. Vi støtter store og små bedrifter i dette landet, sier en ordknapp Veggan.

DNs lederartikkel avsluttes slik:

«Det er med andre ord en usedvanlig grisete sak som er iscenesatt av en mann (Røkke, red. anm.) som åpenbart har vokst seg selv over hodet - annerledes kan ikke tv-reklamen tolkes. Med seg i dette spillet har han fått noen helt usedvanlig tanketomme banksjefer som nå står i gjørme til oppunder hårfestet.»