Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Milliardoppdrag til norsk industri

Det spanske fregatt-verftet Izar vil tilby norsk industri gjenkjøpskontrakter for fregattbygging på 17 milliarder kroner, skriver Stavanger Aftenblad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Beløpet er hele 7 milliarder kroner høyere enn kontraktsummen for de fem norske fregattbestillingene på 10 milliarder kroner, opplyser direktør Mauro Varela Reino fra det spanske verftet Izar Construcciones Navales SA.

Direktøren deltok torsdag på en konferanse om fregattavtalen i Stavanger. Hensikten med den store utvidelsen av gjenkjøpsforpliktelsene er at Izar vil demonstrere konsernets vilje til å satse på et enda sterkere samarbeid med norsk industri enn krevet i byggeoppdraget. Verftet har aldri tidligere åpnet for slike dimensjoner i forbindelse med den norske kontakten.

Ifølge avtalen med det norske Forsvarsdepartementet skal Izar som tidligere het Bazan, inngå gjenkjøpsavtaler om kjøp av norske varer og tjenester for 100 prosent av kontraktsavtalen. Prisen for å bygge de fem skipene ble i juni 1999 beregnet til 10 milliarder kroner.

Fregattprosjektet og gjenkjøpsavtalen omfatter mer enn de fem fartøyene, skipsutstyr og våpen. Ifølge kjøpsavtalen har norske firmaer store muligheter til også å få utviklet forretningsavtaler med andre spanske bedrifter som ikke har noe med fregattbyggingen å gjøre.

Direktør Reino opplyser at det fortsatt bare er skrevet kontrakter for 40 prosent av byggesummen. Dermed gjenstår det tilbud om oppdrag for 60 prosent av totalkontrakten.

(NTB)

Hele Norges coronakart