Milliardpakke til de aller fattigste

Økt sosialstøtte, mer bostøtte og 300 nye millioner i rusmiddelomsorgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Møt lederen for Velferdsalliansen i nettmøte kl. 13.

Regjeringen øker sosialstøtten, gir bostøtte til flere og sprøyter inn 300 nye millioner i rusmiddelomsorgen. Bevilgningene til fattigdomsbekjempelse blir økt med 1,25 milliarder kroner.

- Det er vår egen store målsetting om å avskaffe fattigdom som driver oss videre, sa en fornøyd Kristin Halvorsen (SV) fra Stortingets talerstol tirsdag.

Hun og SV har fått gjennomslag i budsjettarbeidet for en stor og bred satsing på en av partiets store hjertesaker, fattigdomsbekjempelsen. Regjeringen vil gi til økte bevilgninger på til sammen 1,25 milliarder kroner, fordelt på en rekke sosiale tiltak, for å gi dem som har aller minst en bedre hverdag.

- Totalt har regjeringen dermed økt bevilgningene til disse formålene med 3,2 milliarder kroner i perioden. Til sammenligning økte Bondevik II-regjeringen i foregående periode bevilgningene til fattigdomsbekjempelse med 1,3 milliarder kroner, framholdt hun i finanstalen da forslaget til statsbudsjett ble offentliggjort tirsdag formiddag.
Flere departementer
Pengene er fordelt på en rekke tiltak, områder og departementer. Regjeringen framhever selv blant annet en styrking av rusmiddelomsorgen med 300 millioner kroner på budsjettet til Helse- og omsorgsdepartementet.

Regjeringen har fått kritikk fra flere hold fordi behandlingsinstitusjoner må legges ned, og at køen for rusavhengige som ønsker behandling er lang. Nå vil de ta 228 av millionene til tiltak som direkte bedrer helsetilbudet til rusmiddelavhengige.

- Mange har vært opptatt av at vi skal ta et større ansvar for dem som sliter med rusproblemer. Vi gjør det, fastslo finansministeren.


Flere får bostøtte
Regjeringen øker dessuten bevilgningene til bostøtteordningen med 303 millioner kroner i forslaget til statsbudsjett for neste år. Det innebærer at 50.000 nye husholdninger blir omfattet av bostøtteordningen, mener regjeringen. Forslaget omfatter også senking av kravene for å kvalifisere til bostøtte.

Ordningen retter seg mot personer som har svært høye boutgifter i forhold til inntekten. Fra før får rundt 100.000 personer støtte fra ordningen.

Det blir også satt inn nye 516 millioner kroner til tiltak som skal få flere ut i arbeid, noe som er «avgjørende for å bekjempe fattigdom».

MANGE TRENGER HJELP: Minstepensjonist Brita Førland har i over 20 år jobbet med frivillighet og for vanskeligstilte, nå på Fattighuset, der hun med sikker hånd deler ut brød, melk og andre fødevarer til køen av trengende. Foto: Sara Johannessen/Scanpix
MANGE TRENGER HJELP: Minstepensjonist Brita Førland har i over 20 år jobbet med frivillighet og for vanskeligstilte, nå på Fattighuset, der hun med sikker hånd deler ut brød, melk og andre fødevarer til køen av trengende. Foto: Sara Johannessen/Scanpix Vis mer

Sosialstøtten blir dessuten oppjustert med 5 prosent over forventet prisstigning.

(NTB)