Lars Peder Solstad: Ser store verdier smuldre bort. Foto: Iván Kverme, Finansavisen.
Lars Peder Solstad: Ser store verdier smuldre bort. Foto: Iván Kverme, Finansavisen.Vis mer

Milliardras for Vestlandsredere

De største norske supplyrederne har tapt 5,6 milliarder kroner på børs det seneste året.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): En giftig cocktail av oljeprisfall, investeringskutt fra oljeselskapene og massiv kontrahering av skip har strupt inntjeningen i bransjen.

Milliardverdier blåst vekk Siden juli i fjor har de seks største, norskeide aktørene på Oslo Børs hatt et gjennomsnittlig kursfall på 66 prosent, og påført eierne enorme papirtap. Av et totalt verdifall på 10 milliarder kroner, sitter de kontrollerende eierfamiliene med papirtap på 5,6 milliarder, ifølge Finansavisens gjennomgang.

Les også: Sunnmøringen har tapt penger én gang siden 1976

Stygg smell for Solstad Aller verst har det gått ut over Solstad-familien, som har sett over 1,7 milliarder kroner fordufte det seneste året.

- Er dette noe dere tenker mye på om dagen?
- Nei, for så vidt ikke. Det er en syklisk bransje, og aksjekursene går opp og ned. Vi har ikke tenkt å selge aksjene likevel, så det er ikke noe vi bruker tid på å tenke på, sier Solstad Offshore-sjef Lars Peder Solstad til Finansavisen.

Høy gjeldsbyrde Etter en periode med mye kontrahering, har flere av supplyrederiene bygget seg opp en betydelig gjeldsbyrde. I et vedvarende svakt supplymarked mener analytikerne at en rekke selskaper kan bli tvunget til å refinansiere i tiden som kommer.

- I mine analyser har jeg trukket frem DOF og Havila som de selskapene hvor jeg følger ekstra nøye med på balansen og kontantbeholdningen, sier DNB Markets-analytiker Sveinung Alvestad til Finansavisen.

På dagsorden For Havila Shipping-sjef Njål Sævik står finansiering øverst på dagsordenen. Emisjon har han imidlertid ingen planer om pr. i dag.

- Det får analytikerne synse om. Vi jobber kontinuerlig med finansieringen for å komme oss gjennom dette. Vi har en god kontraktsdekning, og det er litt av motstykket til dette, sier Sævik til Finansavisen.

Flere økonominyheter Oljeprosjekter for 1.640 mrd er stoppet
Krever at Statoil-utbyttet halveres
Stygt børsfall i Kina