Milliardrisiko for Røkke-lån

BERGEN (Dagbladet): Professor Carl August Fleischer er klar på at DnB og Sparebanken NOR løper en risiko med milliardlånene de ga til Kjell Inge Røkkes selskap TRG for å kjøpe aksjer i Aker RGI.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagens Næringsliv har tidligere skrevet at første forfall for de store lånene Røkke har tatt opp i Sparebanken NOR og DnB hadde forfall 15. desember. Dette er aldri blitt bekreftet fra noe hold.

Utsatt frist?

Nå spekuleres det i at Røkke har fått utsatt tilbakebetalingsfristen for det første avdraget på en drøy milliard kroner og at Aker RGIs storaksjonær venter på en mer passende anledning til å avholde ekstraordinær generalforsamling hvor det skal vedtas utbytte. Disse pengene skal være tenkt brukt til å betjene den store gjelden Røkke har i sitt private selskap TRG.

- Lovbrudd

- Med en så klar kobling mellom bruken av Aker RGIs midler og erverv av aksjer i det samme selskapet, vil det være brudd på aksjelovens paragraf 8-10. Selskapets midler kan ikke stilles til rådighet i forbindelse med oppkjøp av aksjer i samme selskap, sier Fleischer.

Han tar forbehold om at han ikke har lest låneavtalene mellom TRG og bankene.

Professoren i rettsvitenskap mener videre at det er forbudt for Aker RGI å betale ut pengene til bankene.

- Hvis selskapet likevel betaler ut disse pengene, plikter bankene å betale dem tilbake til selskapet. Det er mulig bankene har pant i TRGs aksjer i Aker RGI. De risikerer i så fall å måtte saksøke TRG i et annet land, sier Fleischer.

TRG er registrert på De nederlandske antiller.

- Flere lovbrudd

Han understreker samtidig at den dominerende eieren i Aker RGI ikke har anledning til å utsette en ekstraordinær generalforsamling for å unngå å dele et utbytte med småaksjonærene.

- Det vil i så fall være forskjellsbehandling av aksjonærene, noe som rammes av andre bestemmelser i aksjeloven, sier Carl August Fleischer.

Tidligere har førstestatsadvokat Morten Eriksen i Økokrim langt på vei påstått at det kan være ulovlig for Kjell Inge Røkke å tilbakebetale lån med penger fra Aker RGI, mens Kredittilsynet på et tidlig tidspunkt ikke fant grunnlag for å påstå det samme.

Kjell Inge Røkke var ikke tilgjengelig for kommentar i går. Informasjonssjef Per Eikrem i Aker RGI sier at et eventuelt utbytte vil være en sak for generalforsamlingen i selskapet, men at det ikke har vært noe tema i selskapet den siste tida.