Milliardsåpe

Såpeskum kan gi norske oljefelt flere milliarder kroner ekstra i avkastning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Liten kostnad, stor bonus er gjennomgangsmelodien for et forskningsprosjekt i regi av Norsk Hydro. Det handler ikke om lederlønninger, men om økt utvinning av olje og gass på norske felt. Ved hjelp av såpeskum har Hydro klart å øke utvinningen av en enkelt brønn på Snorre-feltet med 250 millioner kroner, og det til en kostnad på bare 10 millioner. Slikt blir det butikk av.

- Forskningen på hvordan såpeskum ned i reservoaret kan frigjøre mer olje startet allerede i 1990. Resultatet i dag viser at det lønner seg å være langsiktig og dristig, sier forskningsleder Arne Skauge ved Norsk Hydro i Bergne til Stavanger Aftenblad.

Hydro mener at såpeskummet kan gi en ekstra uttelling på opptil 5 milliarder kroner bare på Snorre-feltet. Oljedirektoratet har sett på metoden, og kommet fram til at 16 brønner er aktuelle for såpeskum-utvinningen. 16 pengebrønner som venter på en vask.

- Ponget er at såpeskummet setter seg på steinen nede i reservoaret og tvinger gassen til å finne nye veier. Dermed sveiper gassen over større areal og driver ut mer olje, sier Skauge.

Det går med over 2000 tonn skum-kjemikalier til brønnvasking, men alt er nedbrytbart. Skauge hevder det er samme type såpe som brukes i shampo og bilvask som benyttes i oljebrønnene.

Såpeskum prosjektet er det første i verden, og Hydro bruker 65 millioner kroner i året på forskning med tanke på å øke utvinninga ressursene på norsk sokkel.

- Prosjektet med såpeskum er bare ett av mange bidrag for å øke utvinningen av fra oljefeltene på norsk sokkel, men et godt eksempel på hvordan forskningsinnsats kan kaste av seg, sier informasjonssjef Gisle Johanson i Norsk Hydro til Stavanger Aftenblad.

john.rasmussen@dagbladet.no

RIKERE FELT: Såpeskum skal kunne gi større utvinning og bedre avkasting på norske oljefelt.