Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Milliardsmell for Nav

IKT-modernisering koster 1,5 milliarder mer enn anslått.

 DYR IKT-MODERNISERING : Joakim Lystad, arbeids- og velferdsdirektør i NAV, under høringen i Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
DYR IKT-MODERNISERING : Joakim Lystad, arbeids- og velferdsdirektør i NAV, under høringen i Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anslaget for kostnaden ved Navs datamodernisering ligger nå totalt 1,5 milliarder kroner høyere enn i 2011, ifølge Nav-sjef Joakim Lystad.

Han viste til at Nav i desember i fjor gjorde en ny kostnadsvurdering av hele prosjektet med å fornye etatens IKT-systemer.

- Etter prisjusteringen er estimatet for prosjekt 1, 2 og 3 samlet nå om lag 1,5 milliarder kroner høyere enn estimatet fra 2011, sier Lystad.

Han viste til at dette i hovedsak skyldes tre forhold, nemlig tap knyttet til prosjekt 1, merarbeid i prosjekt 2 og 3 og at arbeidet er mer komplisert og omfattende enn det som ble lagt til grunn i 2010 og 2011.

Lystad forklarte seg mandag i en åpen høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om Navs IKT-modernisering.

Pluss 1,5 milliarder Kostnaden for hele IKT-moderniseringen var opprinnelig anslått til 3,3 milliarder. Men Lystad bekreftet på direkte spørsmål at man nå kan plusse på dette beløpet med 1,5 milliarder kroner. Han erkjente at det nå mye kritiserte og omtalte prosjekt 1 ikke gikk bra.

- Hovedårsaken til det var at det i 2010 ble planlagt å kombinere ny saksbehandlingsløsning for Nav med en løsning for uførereformen. Det viste seg å være feil.

Lystad viste videre til at Nav nå har gjort endringer.

- Vi har endret planer, strategier, ansvarsplassering og personer. Endringene har gitt resultater. Nå i 2015 er prosjekt 1 i rute etter de nye planene. Men jeg erkjenner at det er tapt penger på endringen, og at vi heller ikke har fått produsert alt det som var planlagt som grunnlag for den videre moderniseringen.

Stykker opp Lystad beskrev hvordan Nav nå stykker opp IKT-moderniseringen.

- Nav foreslår at prosjekt 2 hovedsakelig skal bestå av en løsning for foreldrepenger, mens løsning for sykepenger og sykefraværsoppfølging blir prioritert i prosjekt 3.

Nav-høringen er den andre om samme sak på vel to måneder.

- Vi er ikke fornøyd med at vi ikke får svar på det vi mener er vesentlig, nemlig hva er det som er grunnen til at vi ikke får tingene til? Hvor er det blitt av store beløp, og hvorfor er de tapt? sa kontrollkomiteens leder Martin Kolberg (Ap) til NTB før høringen.

Senere mandag skal arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) forklare seg i høringen. Det skal også tidligere arbeids- og sosialminister Anniken Huitfeldt (Ap).

NTB

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling