Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Milliardsmell for Norwegian

Norwegian gikk med mer enn 1 milliard kroner i underskudd i 2014.

MILLIARDSMELL:Pengene rant ut av Norwegian i 2014. Årsresultatet viser et underskudd på -1.050 millioner kroner, mot et overskudd på 322 millioner kroner i 2013.Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
MILLIARDSMELL:Pengene rant ut av Norwegian i 2014. Årsresultatet viser et underskudd på -1.050 millioner kroner, mot et overskudd på 322 millioner kroner i 2013.Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ingen tvil om at 2014 har vært et svakt år for Norwegian. Samtidig ser vi flere positive trender inn i 2015. Fjoråret var preget av fortsatt internasjonal ekspansjon, ikke minst lansering av nye langdistanseruter. Vår vekststrategi gir resultater etter hvert som vi fortsetter å styrke det globale fotfestet, uttaler Norwegian-sjef Bjørn Kjos i en pressemelding.

Etter syv år med overskudd, legger Norwegian fram et negativt årsresultat, melder selskapet selv fjerde kvartalsrapport. Flyselskapet hadde imidlertid en omsetning på 19,5 milliarder kroner i fjor - en vekst på 25 prosent fra året før, ifølge kvartalsrapporten. 

Men pengene rant ut igjen, og årsresultatet viser et underskudd på -1.050 millioner kroner, mot et overskudd på 322 millioner kroner i 2013.

Det svake resultatet tilskrives i hovedsak svak kronekurs samt tap på sikringskontrakter for drivstoff. Videre har forsinkelser på langrutene kostet selskapet 265 millioner kroner i 2014. Dette omfatter innleiekostnader, ekstra drivstoff og kostnader til hotell, mat og drikke til forsinkede passasjerer. Kostnader knyttet til manglende godkjennelse av EU-selskapets søknad om amerikansk flylisens utgjorde totalt 117 millioner kroner. «Enmannsstreiken» Parat iverksatte i forbindelse med tariffoppgjøret for de kabinansatte kostet alene hele 101 millioner kroner, opplyser selskapet.

- Vi går inn i 2015 med god etterspørsel etter flyreiser, og får full effekt av den lave oljeprisen allerede i første kvartal. Samtidig er det ingen tvil om at kostnadene må videre ned for å sikre selskapet konkurransekraft i et meget utfordrende marked, sier Norwegian-sjefen.

Bruttoresultatet (ebitda) var på -870 millioner kroner i kvartalet.

Hele Norges coronakart