Milliardsmell for oljefondet

Oljeprisen faller og faller. Resultatet kan bli at overskuddet til oljefondet blir 25- 35 milliarder kroner mindre enn antatt. - Finansministeren må snarest skru ned prisanslag og forventninger, sier professor Øystein Noreng.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Optimistiske førjulspolitikere håpet på høye oljepriser i 1998. 125 kroner fatet skulle gi oss muligheten til å pumpe nesten 70 milliarder kroner direkte inn i oljefondet. Men virkeligheten ville det annerledes: i dag er prisen bare et par små kroner over hundrelappen.

- Skru ned!

Dermed taper staten store summer i forhold til budsjettanslaget. Norge er verdens nest største oljeeksportør, for hver krone oljefatet faller i gjennomsnittlig årspris, taper landet så mye som en milliard kroner i inntekter.

Og prisene kan fortsette å falle, tror professor i oljeøkonomi, Øystein Noreng, ved Handelshøyskolen BI:

- Finansminister Gudmund Restad bør nå skru ned prisanslaget til 90 kroner når revidert nasjonalbudsjett legges fram, sier professoren.
Dersom dette blir gjennomsnittsprisen for et fat olje i år, betyr det om lag 35 milliarder kroner i tapte inntekter. Ikke 25 milliarder, som vi nå ligger an til.

- Ikke pustevansker

I Finansdepartementet er bekymringen likevel beskjeden. Statssekretær Endre Skjørestad uttrykker det slik:


- Dette gir oss ikke direkte pustevansker i økonomien akkurat, selv om vi gjerne skulle hatt pengene som en buffer i årene framover.
Statssekretæren mener Noreng trekker forhastede slutninger når han anbefaler å skru ned oljeprisen til 90 kroner fatet.

- Prisene går opp og ned, det må vi leve med. Regjeringen vil vente til mai måned og med å gjøre opp status.

Flytende pengebinger

På verdens hav flyter fullastede supertankere omkring på jakt etter kjøpere. Flåten og lagrene er større enn noensinne.

Fjorårets kalde vinter skapte optimisme og prisrekorder i oljeindustrien. Aktørene håpet på gjentakelse denne vinteren, men sprengkulda og pristoppene er uteblitt.
Samtidig har den økonomiske krisa i Asia skapt engstelse og mindre etterspørsel etter olje.

- Vi har sett noen fantastiske år, men nå er det slutt og situasjonen kan faktisk bli enda verre om et år eller to, mener Øystein Noreng. Han er særlig bekymret for innføringen av euro neste år:

- Den kan føre til at amerikanske dollar faller i verdi, noe som vil ramme den norske oljeøkonomien direkte. I tillegg er Venezuela på full fart inn som en av verdens største oljeprodusenter. Det kan presse prisene ytterligere nedover, advarer professoren.