Milliardsmell for Røkke

På tre uker er Kjell Inge Røkkes aksjer i Aker RGI blitt én milliard kroner mindre verdt. Men Røkke er ikke alene om verdifallet. Siden toppnoteringen i mai er verdier for nær 200 milliarder kroner blåst bort på Oslo børs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I juni erklærte Kjell Inge Røkke at han var villig til å ta over alle aksjene i Aker RGI. De som trodde på Røkke kunne bli i selskapet. De som ikke trodde på ham skulle få 120 kroner per aksje.

Mange valgte å selge, og 10. august ble det klart at Røkke overtok rundt 25 millioner aksjer. Ved overtakelsen var aksjene verdsatt til 5,9 milliarder kroner på Oslo børs.

Siden har Aker RGI-aksjen stupt og A-aksjen ble i går notert helt nede i 97 kroner, men endte på 101 kroner. Det betyr at Røkkes 65 prosents eierandel er blitt én milliard kroner mindre verdt, og det tilsvarer et verdifall på nær 18 prosent på tre uker.

Papirtap

Informasjonsdirektør Frode Geitvik sier at verdifallet bare er et papirtap for Kjell Inge Røkke. Et virkelig tap ville det først bli hvis Røkke skulle selge aksjer nå.

- Det store kursfallet på Oslo børs gir uro i hele markedet. Aker RGI-aksjen har falt mindre enn totalindeksen. Det skyldes at vi har en veldig solid finansiell situasjon, som gjør oss mindre påvirket av det generelle kursfallet enn de fleste andre selskaper, sier Geitvik.

For Røkke kan det være en trøst at han fikk realisert én milliard kroner for en drøy uke siden, da Aker RGI kjøpte tre av Røkkes aksjeinvesteringer.

Lav tillit

Analytikere Dagbladet har snakket med mener Aker-aksjen ligger an til en større stigning enn de fleste aksjer når markedet snur.

- Det blir opp til Røkke selv å overbevise, nå som han går inn for Aker RGI 100 prosent. Men mistilliten til Røkke er svært høy i det norske markedet. Så han må stå på nå, sier en analytiker Dagbladet har snakket med .

Analytikerne vil ikke spekulere i hvorvidt et verdifall på en milliard kroner utgjør et stort problem for Røkkes privatøkonomi, men sier at usikkerheten i forhold til Røkkes personlige økonomi er blant de negative faktorene for Aker RGI-aksjen.

Med gårsdagens kursfall endte uka med et kursfall på fem prosent, tilsvarende 25 milliarder kroner.

Mange blør

Siden 6. mai i år, da aksjene på Oslo børs ble notert til sitt høyeste nivå noensinne, har aksjene falt med over 30 prosent. Da var selskapene på Oslo børs verdsatt til nær 700 milliarder kroner. I går var de falt til under 500 milliarder.

Det innebærer at aksjene til en gjennomsnittlig investor siden mai er blitt mer enn 30 prosent mindre verdt sammenliknet med innsatsen.