Milliardspillet i VM-kulissene

Historien om presidentmøtet, de hemmelige avtalene - og hvordan Sepp Blatters nevø kan tjene seg styrtrik på VM.

STOLTHETEN: Soccer City i Johannesburg. Fifa har gått med på å betale Johannesburg 10 prosent av alle billettinntektene fra Soccer City under VM. Pengene kan gå til å dekke uforutsette utgifter for en kontraktør. Foto: AP/Themba Hadebe
STOLTHETEN: Soccer City i Johannesburg. Fifa har gått med på å betale Johannesburg 10 prosent av alle billettinntektene fra Soccer City under VM. Pengene kan gå til å dekke uforutsette utgifter for en kontraktør. Foto: AP/Themba Hadebe Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): I Johannesburg troner flaggskipet Soccer City. Kapasiteten er 94 700, stadionet selve symbolet på Afrikas første fotball-VM. Det er organisasjonen NSSA som forvalter arenaen.

Selskapet vil tjene godt.

I en rapport fra Institutt for sikkerhetsstudier i Pretoria kommer det fram at inntektene Soccer City genererer under mesterskapet, vil bli overført til én enkelt konto. Den har både byen Johannesburg og NSSA tilgang til. Kontrakten med NSSA, som ble unntatt offentlighet, viser at Fifa har gått med på å betale Johannesburg 10 prosent av alle billettinntektene fra Soccer City under VM.

Pengene overføres til kontoen, som skal dekke NSSAs utgifter. Skulle utgiftene gå utover inntektene, er byen kontraktsfestet til å spytte inn. Mesterskapet skulle gjøre Sør-Afrika rikt. Men landets største by risikerer å måtte dekke kontraktørenes tap.

- Jeg ønsker ikke å kommentere dette, er alt Johannesburg-talskvinne Sibongile Mazibuko vil si.

En annen BlatterDet er det sveitsiske selskapet Match Hospitality som har fått eksklusive VM-rettigheter til å tilby firmakunder overnattingspakker. For et «business-klasse»-sete under Englands åpningskamp mot USA, må et firma eksempelvis ut med omkring 9000 kroner, ifølge The Guardian.

Og på eiersiden i Match Hospitality finnes et etternavn velkjent for fotballfansen: Blatter.

TOK KONTAKT Fifa-president Sepp Blatter reiste i november 2005 til Cape Town. Han snakket med daværende president Thabo Mbeki - og Cape Town bestemte seg for å bygge en ny arena på Green Point. Dette bildet er tatt i 2007. Foto: AP/Jerome Delay
TOK KONTAKT Fifa-president Sepp Blatter reiste i november 2005 til Cape Town. Han snakket med daværende president Thabo Mbeki - og Cape Town bestemte seg for å bygge en ny arena på Green Point. Dette bildet er tatt i 2007. Foto: AP/Jerome Delay Vis mer

Fifa-boss Sepp Blatters nevø Philippe er,  gjennom sitt selskap InFront Sports & Media, aksjonær i MH. Han tjener seg rik på onkelens tildelinger.

Og Sepp Blatter har selv vært direkte involvert i hvordan mesterskapet avvikles.

Krevde nytt
Green Point Stadium utenfor Cape Town kostet omkring 3,6 milliarder kroner å bygge, og er arena for en av de to semifinalene i VM. Den tar 70 000 tilskuere, og er bygget med alt av arkitektoniske nyvinninger for å stå imot de sterke vindene som blåser over sørspissen av Afrika.

Cape Town har to arenaer i Newlands og Athlone. Både fotballforbundet og delstatsmyndighetene ønsket å foredle disse arenaene til fullverdig VM-kvalitet.

Men Fifa ville ha nytt, og truet med å flytte kamper vekk. Og i november 2005 besøkte Sepp Blatter byen.

Les også: Fifa-kontraktør skrur opp overnattingsprisene i skjul

TAR SATS: Cape Town-ordfører Dan Plato markerer at det er 100 dager til VM starter, 2. mars i år. Byen har fått en ny gigantarena - som forskere dokumenterer det ikke er behov for. Foto: AFP/Gianluigi Guercia
TAR SATS: Cape Town-ordfører Dan Plato markerer at det er 100 dager til VM starter, 2. mars i år. Byen har fått en ny gigantarena - som forskere dokumenterer det ikke er behov for. Foto: AFP/Gianluigi Guercia Vis mer

Hemmelige møter
22. november 2005 var Blatter i møter med daværende delstatsminister i Western Cape, Ebrahim Rasool, og daværende president i Sør-Afrika, Thabo Mbeki. Dagen etter ringte presidentens kontor til Rasool med beskjed om at Cape Town burde vurdere Green Point som VM-arena.

Og slik ble det.

I forhold til å bygge ut de to nåværende arenaene ble kostnaden 2,3 milliarder (Athlone) eller 2,7 milliarder (Newlands) større. Byen har nå arenaer som tar 70 000, 51 900 og 30 000 tilskuere. VM kan skape en boom, men det er tvilsomt om titusener går på kamp i Cape Town hver uke.

Snittpublikumstallet i Premier Soccer League var i fjor høyst moderate 7639 - nesten en tidel av kapasiteten til gigantiske Green Point. Miljøforskningsinstituttet EIA har slått fast «overkapasitet i alle Cape Towns fotballarenaer».

Tilbake ligger en regning på 3,6 milliarder.

Fifa skriver til Dagbladet at de ikke kommenterer rapporten, men sier det var Cape Towns avgjørelse å bygge Green Point.

STASELIG: Men både fotballforbundet og lokale myndigheter ville først ikke ha gigantarenaen Green Point. Så grep Fifa og Sepp Blatter inn. Foto AP/Schalk van Zuydam
STASELIG: Men både fotballforbundet og lokale myndigheter ville først ikke ha gigantarenaen Green Point. Så grep Fifa og Sepp Blatter inn. Foto AP/Schalk van Zuydam Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer