Milliardsprekk på aksjer - du får svi

If taper penger, og varsler nye prisøkninger for sine 900 000 kunder i Norge. Forsikringsselskapet fikk i fjor nær én milliard kroner i underskudd - hovedsakelig etter svake resultater på aksjeinvesteringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

If hadde budsjettert med over 2,1 milliarder i finansinntekter i 2000, men endte opp med halvparten.

Økonomi- og finansdirektør Tom Rathke i If forklarte overfor NRK Dagsnytt de kommende premieøkningen - som kan bli på hele 15 prosent - blant annet med de store tapene på aksjeinvesteringer.

Dette vil man ikke belaste eierne, Skandia og Storebrand. Dermed skrus prisen opp på forsikring av bil, hus, båt...

- For lite uansett

- På sikt vil våre investeringer i aksjemarkedet gi oss høyere avkastning enn bankinnskudd, noe som i sin tur vil føre til lavere premier for våre kunder, sier konserndirektør Knut Francke i If, Nordens største skadeforsikringsselskap.

Han innrømmer at hvis aksjeinvesteringene hadde svart til forventningene, ville selskapet gått i pluss.

- Men overskuddet ville fortsatt vært for lite, mener Francke.

Han poengterer at budsjettsprekken kommer fordi aksjemarkedene generelt har utviklet seg svakere enn forventet - ikke fordi selskapet har foretatt hasardiøse investeringer.

Øker prisene

If regner med at forsikringspremiene vil stige med mellom 5- 15 prosent i løpet av året. Men til tross for at underskuddet omtrent tilsvarer budsjettsprekken på finansinntekter, går ikke Francke med på at de dytter regningen for dårlige investeringer over på kundene.

- Vi belaster ikke våre kunder for kortsiktige svingninger i aksjemarkedet. Dette jevner vi ut over flere år, sier Francke.

- Hvis premiene stiger i år, noe vi forventer, skyldes det primært at vi har hatt en jevnt stigende skadeutvikling de siste åra. Bransjen har ikke vært flink nok til å ta konsekvensen av dette underveis, derfor må vi ta det igjen nå.

If har økt forsikringspremiene sine en rekke ganger etter at selskapet ble etablert i 1999, seinest ved nyttår da bilforsikring ble ti prosent dyrere.

Men fortsatt er det for billig i forhold til skadeomfanget, mener If-ledelsen.

TRENGER PENGER: Forsikringsgiganten If hadde i fjor et milliardtap på sine aksjeinvesteringer. Dette vil man ikke belaste eierne, Skandia og Storebrand. Dermed skrur selskapet opp prisene du må betale for å forsikre bil, hus og båt. Foto: ARNE V. HOEM

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer