Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Byggeskandalen på Stortinget

Milliardsprekken: Stortinget kan bli nødt til å kutte i egen drift

De folkevalgte og ansatte på Stortinget kan bli nødt til å kutte i egen drift for å dekke deler av milliardsprekken i byggeprosjektet.

SVINDYRT: Byggeprosjektet utenfor Stortinget koster skjorta: Prislappen er nå 2,3 milliarder kroner, opp med 500 millioner siden 21. desember i fjor. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SVINDYRT: Byggeprosjektet utenfor Stortinget koster skjorta: Prislappen er nå 2,3 milliarder kroner, opp med 500 millioner siden 21. desember i fjor. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hvis du pusser opp badet, og budsjettet sprekker, må du kutte andre ting for å kunne betale regninga. Så det er aktuelt å drøfte hvordan Stortinget kan bidra til å betale for budsjettsmellen på byggeprosjektet, sier leder av finanskomiteen, Henrik Asheim (H), til Dagbladet.

Uten å kjenne detaljene i byggeskandalen beskriver han den som veldig alvorlig.

- Det er alvorlig at et byggeprosjekt som allerede har sprukket, sprekker igjen. Det dreier seg om våre skattepenger. Det handler også om politikkens omdømme, sier Høyre-toppen videre.

Usikker framtid

Olemic Thommessen har sagt at han ikke vurderer sin stilling etter milliardglippen. SV, MDG og Rødt vurderer nå mistillit mot ham, etter lengre tid med kritikk.

I høst måtte Thommessen gjennom kampvotering for å beholde jobben som stortingspresident.

Nå er det trolig KrF som sitter med Thommessens skjebne i fanget - og de vil ikke frede ham.

- Først vil vi kreve at Stortinget får en full redegjørelse av saken. I neste runde, kan kontrollkomiteen eller Riksrevisjonen være noe vi må vurdere, sier Hans Fredrik Grøvan i KrF.

Han understreker at byggesprekksaken er meget alvorlig.

BADEROMSANALOGI: Henrik Asheim sammenlikner byggesprekken på Stortinget med en ubehagelig regning etter man har pusset opp badet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
BADEROMSANALOGI: Henrik Asheim sammenlikner byggesprekken på Stortinget med en ubehagelig regning etter man har pusset opp badet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

500 nye millioner

Torsdag i forrige uke ble det kjent at Stortingets byggeprosjekt går over budsjett med nye 500 millioner kroner. Stortingets direktør Ida Børresen gikk på dagen.

Nå er sprekken på 1,2 milliarder kroner totalt.

Neste onsdag møtes finanskomiteen, de parlamentariske lederne og presidentskapet til krisemøte om byggeskandalen.

Dette er ifølge Henrik Asheim temaer som må drøftes i møtet:

  • Kan byggeprosjektet nedskaleres noe, slik at det blir billigere?
  • Kan noe av budsjettoverskridelsene dekkes innenfor Stortingets eget budsjett?

Ap’s finanspolitiske talsperson, Rigmor Aasrud, er åpen for at noe av budsjettoverskridelsene kan dekkes innenfor Stortingets eget budsjett.

- Vi må jo se på om det er mulig å omdisponere noe, og eventuelt hva det vil gå utover. Pengene må jo tas fra et sted. Men hovedfokuset nå er årsakene til budsjettsprekken, sier Aasrud.

Krangel med Multiconsult

Stortingspresident Olemic Thommessen og Ida Børressen har begge kritisert Multiconsults bidrag til byggesprekken.

Gaute Christensen i Multiconsult forteller Dagbladet at kritikken fra Thommessen handler om å fjerne oppmerksomheten bort fra ham selv.

Christensen forteller også at mange ansatte i selskapet opplever situasjonen som svært belastende, og hevder Multiconsult tidlig i prosjektet etterlyste en mer profesjonell prosjektledelse enn Thommessen og Stortingets presidentskap.

- Selv om mange forstår at presidentskapet forsøker å få fjernet oppmerksomheten fra det ansvaret de har i prosjektet, er det er jo klart at det også er belastende for medarbeidere med gjentatte udokumenterte beskyldinger som oppleves både feil og urettferdig. Spesielt gjelder det alle våre medarbeidere som jobber i prosjektet daglig og disse tar vi nå ekstra godt vare på. Vi har heldigvis profesjonelle medarbeidere som fremdeles ønsker å levere inn i prosjektet med kvalitet, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!