Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Milliardsprik i regjeringsdragkampen

Haga beskriver situasjonen som «alvorlig».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dragkampen i regjeringen mellom Senterpartiet og Ap/SV handler om flere milliarder kroner.

Avstanden mellom Sps krav til kommuneoverføringer og det finansminister Kristin Halvorsen (SV) legger opp til er på flere milliarder kroner, sier en sentral kilde i Senterpartiet til Nationen.

Da Sp-leder Åslaug Haga og de andre Sp-statsrådene møtte partiets stortingsgruppe onsdag ettermiddag, beskrev Haga situasjonen som «alvorlig».

For nå krangler Sp med regjeringspartnerne både om statens tilbud til bøndene i jordbruksforhandlingene og overføringer til kommunene - både i vårens reviderte nasjonalbudsjett og for statsbudsjettet for neste år.

- Budskapet fra stortingsgruppa er at vi må finne løsninger som er tilstrekkelig gode for bøndene, samtidig som vi må holde det vi har lovet velgerne i kommuneoppgjøret, sa Haga til en samlet presse etter møtet.
Regjeringskrise? 

En rekke sentrale tillitsvalgte i Senterpartiet har de siste dagene uttalt at partiets dager i regjeringen er talte dersom Sp ikke får gjennomslag for hjertesakene som det nå strides om.

Blant dem er fylkesleder Inger Enger fra Oppland Sp og fylkesleder Steinulf Tungesvik i Hordaland Sp. Begge sier til Aftenposten at det må et skikkelig løft til, dersom Sp skal fortsette i regjering.

Verken Haga eller nestleder Lars Peder Brekk ville kommentere om stortingsgruppa kom med noe ultimat krav onsdag.

Olje- og energiminister Åslaug Haga og parlamentarisk leder Lars Peder Brekk etter gruppemøtet til Senterpartiet i Stortinget onsdag Foto: Lise Åserud / SCANPIX
Olje- og energiminister Åslaug Haga og parlamentarisk leder Lars Peder Brekk etter gruppemøtet til Senterpartiet i Stortinget onsdag Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer

Men Haga sa blant annet at «vi er avhengig av å levere på de viktige sakene».
- Kommune viktigst
Flere sentrale kilder i Senterpartiet sier til Nationen at kommuneøkonomien for øyeblikket er den aller tyngste saken partiet sliter med innad i regjeringen.

- Hvis noen tror denne tøffe uka handler mest om jordbruksoppgjøret, så tar de feil. Denne uka handler det aller mest om kommuneøkonomi, sier kilden som avisen betegner som «svært sentral».

Samtidig får avisen bekreftet at det langt fra ligger an til et kommuneoppgjør i nærheten av 2005, da den ferske regjeringen slo til med 5,7 milliarder kroner ekstra.


Kampvilje 
Statens forhandlingsleder i jordbruksoppgjøret, departementsråd Per Harald Grue, bekreftet onsdag at statens tilbud til bøndene nok en gang måtte utsettes. Meldingen var at tilbudet kommer «i løpet av uka».

Bondelagets leder Bjarne Undheim sa til NTB at det viktigste ikke er når tilbudet kommer, men at det er godt nok.

Imidlertid skal utsettelsene ha ført til skjerpet kampvilje hos bøndene.

Undheim sier at det blir aksjoner om det blir brudd i forhandlingene, og lover at de vil merkes over hele landet.

Det er fortsatt usikkert når staten legger fram sitt tilbud. Ifølge Nationen kommer det trolig fredag kveld eller lørdag formiddag.

Eventuelle forhandlinger skal være avsluttet 16. mai.


(©NTB)

image: Milliardsprik i regjeringsdragkampen

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!