FÅR PENGER: Direktør Thor Otto Lohne i Gassco får milliardstøtte fra EU for å bygge gassrør utenfor norskekysten. 
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
FÅR PENGER: Direktør Thor Otto Lohne i Gassco får milliardstøtte fra EU for å bygge gassrør utenfor norskekysten. Foto: Heiko Junge / SCANPIXVis mer

Milliardstøtten fra EU i boks for Skanled

Tross innledende kjekling sikres 1,3 milliarder kroner til gassrør utenfor norskekysten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tross innledende kjekling ble EUs toppledere enige om en stimuleringspakke som i stor grad sikrer 1,3 milliarder kroner til gassrøret Skanled utenfor norskekysten.

Den omstridte pakken på til sammen 5 milliarder euro, om lag 43 milliarder kroner, ble banket på EU-toppmøtet i Brussel torsdag kveld, tross opprinnelig motstand fra EU-tungvekteren Tyskland.

Dermed kan Gassco-direktør Thor Otto Lohne puste lettet ut. Han legger ikke skjul på at 1,3 milliarder kroner i støtte fra EU til det rundt 10,5 milliarder dyre prosjektet vil komme godt med.

- Det er hyggelig at prosjektet blir vurdert til å være viktig til å få en bedre flyt på energistrømmene i Europa. Det er også hyggelig for muligheten til å realisere prosjektet, sier Lohne til NTB.

Riktignok innebærer kompromisset inngått torsdag kveld at penger som blir utbetalt, må brukes innen utgangen av 2010. For Skanled kan denne tidsfristen skape problemer. En investeringsbeslutning er planlagt ved utgangen av 2009, slik at kontrakter kan inngås i 2010, men det er avhengig av at tilstrekkelig antall kontrakter blir inngått med det første.

- Det er fortsatt barrierer. Kjøpere og selgere av gassen må finne hverandre på pris, sier Lohne.

Det er allerede kjent at Yara, som skulle få gass i land fra røret i Grenland, har fått kalde føtter på grunn av høye priser.

(NTB)