Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Livvaktene

Millimetertykk beskyttelsesfilm reddet livet til Støres livvakter

For første gang forteller PSTs livvakt om angrepet på Serena Hotell der Dagbladets Carsten Thomassen ble drept av terrorister.

TERROR: PSTs livvakter oppholdt seg få meter unna da en selvmordbomber sprengte seg i lufta. Video: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre skulle etter planen tilbringe to dager på sin offisielle reise til Kabul i Afghanistan. Til tross for advarsler om et mulig terroranslag mot Serena Hotel valgte den norske delegasjonen å bli på hotellet som også huset den australske ambassadøren.

Det brutale terrorangrepet 14. januar 2008 førte til at utenriksdepartementets medarbeider Bjørn Svenungsen ble alvorlig såret og Dagbladets journalist Carsten Thomassen ble skutt og drept.

DELER ERFARING: Stein Sletten var livvaktsleder under angrepet på Serena Hotel i Kabul i 2008 og jobber nå som instruktør for livvaktene i PST. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
DELER ERFARING: Stein Sletten var livvaktsleder under angrepet på Serena Hotel i Kabul i 2008 og jobber nå som instruktør for livvaktene i PST. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

For første gang forteller Stein Sletten som deltok i livvaktslaget fra PST, om hvordan han opplevde og håndterte den tragiske hendelsen.

Det første skuddet som livvaktsleperen hørte var på avstand. Stein Sletten hadde vært i Kabul før og var nærmest vant til å høre skudd i Afghanistans hovedstad. Han forholdt seg rolig.

- Så begynner den tunge skytinga i sikkerhetsslusa. Da skjønt jeg at det var alvor. Her skytes det. Dette er et angrep, sier Stein Sletten.

Det ble klart at hotellet var målet.

Eksplosjon

Angriperne kastet håndgranater og skjøt på vaktene til Serena Hotel og kom seg på den måten gjennom sikkerhetslusa og inn på hotellområdet.

Stein Sletten og en kollega befant seg i tredje etasje på hotellet som ble regnet som det sikreste i Kabul. De hadde vært på oppdrag utendørs og var på rommet for å skifte til å fortsette oppdraget inne.

VOKTERNE: Livvaktene i PST risikerer livene sine for å sikre norske folkevalgte. I et år har Dagbladet fulgt livvaktene Ellen og Svein Arne på trening og oppdrag i Norge og rundt i verden. Se dokumentaren om livvaktenes hemmelige verden. Video: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

Da angrepet begynte trakk Sletten og hans kollega ut på gangen. Det var der de forsto at det var et tungt angrep på gang mot hotellet. De fikk ikke med seg alt utstyret. Alt skjedde fort og de bestemte seg for å slåss med det utstyret de hadde, dersom de ble nødt til det.

- Vi begynner på å ta oss fram til Jonas Gahr Støre, sier Sletten.

Da livvaktene kom fram til trappehuset tok de en pause for å få oversikt over borggården foran resepsjonen der skytingen kom fra. Der så Sletten en afghansk politimann løpe inn i resepsjonen. Livvaktslederen gikk fram til et vindu for å se bedre da en bombe gikk av, bare meter unna der Sletten og kollegaen oppholdt seg.

- Den ene angriperen var blitt dødelig såret. Det siste han gjorde var å sette av selvmordsvesten, sier Stein Sletten.

EKSPLOSJON: Øyeblikket da terroristen sprenger seg selv i lufta ble fanget på hotellets overvåkingskamera.
EKSPLOSJON: Øyeblikket da terroristen sprenger seg selv i lufta ble fanget på hotellets overvåkingskamera. Vis mer

Eksplosjonen var kraftig og vinduene som var påsatt en beskyttelsesfilm gikk i grått. Det reddet livet til livvaktene. Splinter og glass fra eksplosjonen kom ikke inn rommet.

- Det ville blitt en kort kveld for meg og makkeren min om det vinduet ikke hadde beskyttelsesfilm, sier Sletten.

Kalkulert risiko

Laget bestemte seg for å raskt flytte seg til Støres posisjon og den tredje livvakten på laget som befant seg sammen med ministeren.

- Vi står i en trapp som går forbi resepsjonen der vi hører det skytes. Vi er usikre på om vi kommer oss forbi hvis det er mange angripere og tar en beslutning på å gjøre noe vi egentlig ikke skal, sier Sletten.

Livvaktene hoppet inn i heisen som gikk forbi resepsjonen, men som også stoppet kun fem meter fra rommet der utenriksministeren oppholdt seg i etasjen under.

ATTENTAT: Amerikanske soldater sikrer gangene på Serena Hotel i Kabul etter terrorangrepet mot utenriksminister Jonas G. Støre hvor Dagbladet-journalist Carsten Thomassen ble drept. 
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
ATTENTAT: Amerikanske soldater sikrer gangene på Serena Hotel i Kabul etter terrorangrepet mot utenriksminister Jonas G. Støre hvor Dagbladet-journalist Carsten Thomassen ble drept. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

- Det er i utgangspunktet et brudd på regelen, men valget gjør at vi får en hurtig respons, sier Stein Sletten.

I verste fall kunne de to livvaktene blitt stående fast i heisen og dermed ikke kommet seg fram til Jonas Gahr Støre som befant seg i etasjen under resepsjonen.

- Det er en risiko vi tok. Men alle heiser går ned. Vi skulle ned. Det var en kalkulert risiko.

Evakuering

MÅL:
Jonas Gahr Støre var målet til terroristene fra Taliban. Her snakker han i telefonen i tilfluktsrommet etter terrorangrepet på Serena Hotel i Kabul mandag.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
MÅL: Jonas Gahr Støre var målet til terroristene fra Taliban. Her snakker han i telefonen i tilfluktsrommet etter terrorangrepet på Serena Hotel i Kabul mandag. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

- Vi får umiddelbart kontakt med den tredje kollegaen vår når vi kommer ut i kjelleren og forsterker stillingen, befester den slik at vi er robuste nok til å ta imot et angrep hivs det skulle komme i vår retning, sier Sletten.

Oppe i resepsjonsområdet fortsatte det å skytes med automatvåpen. Sletten befant seg i trappeoppgangen opp til resepsjonen og var den første hindringen angriperne ville møtt på hvis de kom i Støres retning.

Etter noen minutter iverksatte PST-livvaktene en satsvis evakuering av Støre og delegasjonen.

- Da sendte vi en mann foran som klarerte, fulgte han med resten av delegasjonen og hadde en baksikring. Vi evakuerer gjennom hotellets kjelleretasje og til et sikkert sted, sier Stein Sletten.

Der befestet livvaktslaget seg og ventet på forsterkninger.

Offer

FØRSTEHJELP: Gode kollegaer jobbet i lang tid med å gi Carsten Thomassen førstehjelp. Foto: TV2
FØRSTEHJELP: Gode kollegaer jobbet i lang tid med å gi Carsten Thomassen førstehjelp. Foto: TV2 Vis mer

Under angrepet fikk PST opplysninger om at det kunne være opp til fire angripere, men det viste seg at det var to terrorister totalt. Da gjerningsmennene var uskadeliggjort, lå to hardt skadde nordmenn igjen.

Den ene var en mannlig UD-ansatt som overlevde. Den andre personen var Dagbladets journalist, Carsten Thomassen. VGs Harald Henden, Fredrik Græsvik fra TV2 og flere andre ga førstehjelp til Thomassen som til slutt ble fraktet til et ISAF-feltsykehus i Kabul, der han døde av skudd- og splintskader.

SORG:
Utenriksminister Jonas Gahr Støre skrev mandag kveld i kondolanseprotokollen som ble lagt ut ved den norske basen på Kabul internasjonale flyplass, etter at Dagbladets journalist Carsten Thomassen døde av skadene han ble påført under angrepet mot Serena Hotel i Kabul tidligere på dagen. 
Foto: Harald Henden, VG / SCANPIX POOL
SORG: Utenriksminister Jonas Gahr Støre skrev mandag kveld i kondolanseprotokollen som ble lagt ut ved den norske basen på Kabul internasjonale flyplass, etter at Dagbladets journalist Carsten Thomassen døde av skadene han ble påført under angrepet mot Serena Hotel i Kabul tidligere på dagen. Foto: Harald Henden, VG / SCANPIX POOL Vis mer

- Jeg har tenkt mye på om vi kunne gjort noe annerledes, men der og da, basert på den informasjonen vi hadde tilgjengelig, så tviler jeg på det. Det vil alltid være ting man kunne gjort annerledes, spesielt etter en så kompleks og dynamisk hendelse som dette. Hvis jeg skal trekke fram noe som vi har dratt med oss videre, så må det være å tenke utenfor boksen og se etter sårbarheter i tillegg til angrepshistorikk. Terrorister er også rasjonelle mennesker som søker effekt i angrepet, sier Sletten.

Stein Sletten var oppe i resepsjonen for å prøve å lokalisere både Thomassen og UD-medarbeideren, men uten hell.

- Når jeg var oppe i resepsjonen for å lokalisere Thomassen og UD-medarbeideren ble jeg ble stanset av afghanske sikkerhetsstyrker og amerikansk ISAF, som sa at de ikke hadde kontroll på hotellet og at de søkte etter en mulig tredje angriper., sier Sletten.

Ifølge Sletten kontaktet livvaktlaget et norsk ISAF-lag som skulle støtte oppdraget.

- De kom med et pansret personellkjøretøy og bisto med evakuering av begge de skadede nordmennene i tillegg til vår delegasjon seinere på kvelden, sier Stein Sletten

Det var UD-medarbeideren som først ble evakuert til sykehuset og reddet sannsynligvis livet på grunn av det.

Flerfaseangrep

Stein Sletten mener angrepet var uvant. Ifølge PST tilsa historikken fra Kabul på den tiden at selvmordsangrep, enten i form av kroppsbåren eller kjøretøysbåra bombe var mest sannsynlig. Det sees på slusa inn til plassen på Hotel Serena som var bygget for å tåle ganske store kjøretøy med sprengstoff.

- Angrepet på Serena var det blant de første forsøkene på et flerfaseangrep. Da utnyttes flere angripere med håndvåpen og håndgranater som avslutter angrepet med å sette av en selvmordsvest når de skjønner at de ikke får gjort noe mer. Det er blitt benyttet mange ganger i ettertid og blitt utviklet til en ganske avansert og kraftig angrepsform.

Stein Sletten jobber som instruktør ved PSTs livvakttjeneste og har blant annet ansvar for å tilrettelegge kurs og opplæring.

VETERAN: Stein Sletten er veteran fra angrepet på Serena Hotell og jobber i dag som intruktør for PST-livvakt Svein Arne Åsheim og kollegaen Ellen som her trener nærkamp og på scenarier. Livvaktene i livvaktavsnittet er blant politistyrkene i Norge som trener mest. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
VETERAN: Stein Sletten er veteran fra angrepet på Serena Hotell og jobber i dag som intruktør for PST-livvakt Svein Arne Åsheim og kollegaen Ellen som her trener nærkamp og på scenarier. Livvaktene i livvaktavsnittet er blant politistyrkene i Norge som trener mest. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

- Vi bruker erfaringene for det det er verdt. Det vi så er at den treninga vi driver med er realistisk og krevende, men den kommer aldri til å bli så krevende og realistisk som et ekte angrep. For en avdeling som vår, som svært sjelden blir utsatt for den type hendelser, så er det viktig at treninga vår gjør oss i stand til å håndtere det de få gangene det kommer. Når et angrep skjer, så har du ikke tid til å legge en detaljert plan. Den må du ha lagt på forhånd.

VOKTERNE: Livvaktene i PST risikerer livene sine for å sikre norske folkevalgte. I et år har Dagbladet fulgt livvaktene Ellen og Svein Arne på trening og oppdrag i Norge og rundt i verden. Se dokumentaren om livvaktenes hemmelige verden. Video: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!