Mexico:

Millimetre fra å bli slukt

Et massivt synkehull slukte nesten familiens hus.

MEXICO: Et synkehull med en bredde på over 60 meter truer med å sluke et lokalt bolighus i Mexico. VIDEO: AP / Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et enormt synkehull ble lørdag oppdaget i et gårdsområde i sentrum av Mexico.

Hullet, som var fem meter i diameter da det først dukket opp, vokste raskt. I løpet av bare få timer dekket hullet et område på 60 meter i diameter - og et bolighus var bare få millimetre unna å bli tatt av dragsuget.

Det skriver CNN.

Evakuert

Det massive synkehullet er ifølge kanalen 20 meter dypt og fylt med vann som hele tiden er i bevegelse.

Familien som bor i det aktuelle huset har blitt evakuert, opplyste statsguvernør Miguel Barbosa Huerta på en pressekonferanse mandag.

NESTEN TATT: Dette bolighuset ble nesten slukt av synkehullet som oppstod i Mexico på lørdag. Familien er evakuert. Foto: Jose Castranares / AFP / NTB
NESTEN TATT: Dette bolighuset ble nesten slukt av synkehullet som oppstod i Mexico på lørdag. Familien er evakuert. Foto: Jose Castranares / AFP / NTB Vis mer

Det er foreløpig ingen som har blitt skadd i forbindelse med at det store hullet plutselig dukket opp, men guvernøren oppfordrer lokale innbyggere til å holde seg borte fra området.

Undersøker området

Synkehull skyldes normalt at grunnvann i bakken løser opp kalksteinen i berggrunnen, slik at det dannes store hulrom som overflaten kollapser inn i, ifølge Norges geologiske undersøkelse (NGU).

Tjenestemenn fra offentlige instanser, inkludert ansatte i den nasjonale vannkommisjonen, undersøker nå området for å kartlegge hvorfor overflaten kollapset.

- Vi tror det kan være en kombinasjon av bløtgjøring av jorda i forbindelse med dyrking, og utvinning av grunnvannet, forklarer Beatriz Manrique, som er miljøsekretær i regionen.

60 METER: Synkehullet vokste raskt. Onsdag er synkehullet 60 meter i diameter og 20 meter dypt. Foto: Jose Castamares / AFP / NTB
60 METER: Synkehullet vokste raskt. Onsdag er synkehullet 60 meter i diameter og 20 meter dypt. Foto: Jose Castamares / AFP / NTB Vis mer

Problematisk

Synkehull er ikke like vanlig i Norge som i andre land. Et av de mest dramatiske synkehullene i nyere tid oppsto i Guatemala i 2010, hvor totalt 15 mennesker mistet livet i et 100 meters dypt hull som dukket opp etter en storm med mye nedbør.

I Kina omkom seks personer da en buss og flere fotgjengere ble slukt av et synkehull i Xining i Qinghai-provinsen i januar 2020. Ytterligere 16 personer ble skadd.

I januar i år kollapset også overflaten utenfor et sykehus i Sør-Italia. Flere biler forsvant i hullet, og en avdeling for coronapasienter ble evakuert.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer