Million-krav etter politibom

To av tre MC-karer, som ble frifunnet i Oslo byrett for overlagt drapsforsøk på Outlaw-lederen Henki Holm Hansen, krever nærmere en million kroner i oppreisning for uberettiget straffeforfølging.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg har alle tre krevd erstatning fra TV2, som filmet dem ulovlig under rettssaken - og viste bildene på lufta.

Den ene som krever 490 000 kroner i erstatning av staten, satt 475 døgn i varetekt med strenge restriksjoner. Den andre satt 359 døgn i varetekt, og gikk ned 45 kilo i vekt. Han ble etter hvert plaget av hallusinasjoner på cella. Erstatningskravet er 360 000 kroner.

Misbrukt

Advokat Per Sjong Larsen, som har reist kravet mot staten sammen med kollega Sverre Næss, sier til Dagbladet at ordningen med varetekt ble misbrukt i denne saken.
- Den meget isolasjonstida var et forsøk på en mørningsprosess mot klientene, hevder Sjong Larsen.

Forsvareren for tredjemann som ble frifunnet, advokat Øivind Elseth, sier at de ikke har reist krav mot staten.

{ndash}Men vi har blitt enige alle tre om å fremme et erstatningskrav mot TV2 for ulovlig filming. Vi har ikke gått ut med noe bestemt beløp foreløpig, sier Elseth.
Avslår TV2 å betale frivillig, er det grunn til å tro at selskapet vil bli saksøkt for et betydelig beløp.

Ikke bevis

Sjong Larsen og Næss sier til Dagbladet at det allerede på et tidlig stadium i etterforskningen var klart at politiet ikke kunne framskaffe bevis for overlagt drapsforsøk mot Holm Hansen, og at tiltale aldri skulle vært reist.

- Det viste seg å være riktig. Alle ble frikjent. Min klient har vært plaget av sterke hodesmerter, sviktende konsentrasjonsevne og psykiske plager etter varetektsoppholdet.

Det er Oslo byrett som skal behandle kravet mot staten ved Oslo politidistrikt.