Million-tannpine for forsikringsselskap

STAVANGER (Dagbladet): Berit Alne (46) fikk ødelagt munnen hos tannlegen. Nå krever hun 440000 kroner av Vesta og Storebrand - og bak henne står 100 andre i kø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tannlege Johan Nyborg i Haugesund er allerede dømt til å betale 75000 kroner i erstatning til en av sine tidligere pasienter, en dom han for øvrig har anket.

Men flesteparten av de 150 pasientene som hevder at tannlegen ødela kjevene deres, vil også stille forsikringsselskapene til ansvar. Og i motsetning til tannlegen kan selskapene betale for seg.

Vesta og Storebrand må punge ut med flere titalls millioner kroner hvis pasientene får medhold i sine krav. Hvis selskapene derimot går fri, vil pasientene sitte igjen med svære regninger.

Berit Alne må ha nye tenner både i over- og underkjeven etter Nyborgs behandling. Det koster 80000 kroner for hver kjeve, og Alne har ikke råd til den andre operasjonen.

Tilbudt 13000 kroner

I fjor ble hun tilbudt 13000 kroner av Vesta, noe kvinnen oppfattet som en hån etter 15 års lidelse. I dag stiller hun i Haugesund byrett for å kreve 539000 kroner. Vesta og Storebrand må betale 400000 av beløpet, mener Alne.

- Hun ser fram til å få dette overstått. Tannskadene har vært en stor belastning for henne, sier advokat Ola Lunde, som uttaler seg på vegne av haugesundskvinnen.

Spørsmålet er ikke bare om Nyborg har feilbehandlet pasientene. Det mest avgjørende er om erstatningen skal dekkes av tannlegens ansvarsforsikring.

- Denne saken er av stor prinsipiell betydning. Vi mener at forsikringen må gjelde - ellers er den jo meningsløs, sier Lunde.

Forsvarlig

Advokat Svein Jøsang representerer Vesta i denne saken. Han mener at Nyborgs behandling var forsvarlig, og at Alnes' krav er helt urealistisk.

- Hvis en tannlege gjør noe galt, må han sørge for at feilen blir rettet opp. Forsikringen gjelder bare hvis skaden medfører ekstra utgifter for pasienten. Det har ikke skjedd i dette tilfellet, sier Jøsang.

Johan Nyborgs tidligere pasienter venter i spenning på utfallet av saken. De første byrettsdommene vil bli retningsgivende for de andre som står i kø med søksmål. Foreløpig står over 50 tannlegesaker på kartet til Haugesund byrett, og flere er på vei.