Millionær (75) og spritkonge (57) tatt for giftdrap

Her er 2000 liter dødssprit som tollerne fant på et lager i Akershus. Spritkongen Erik Fallo og en millionær fra Oslo er siktet for giftdrap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKEDSMO (Dagbladet): Spritkongen Erik Fallo og en 75 år gammel millionær fra Oslos beste vestkant er siktet etter den såkalte giftdrapsparagrafen, etter at en 64 år gammel Oslo-mann døde av metanolsprit. Strafferammen er 21 års fengsel.

Dømt tidligere

I et lager på Skedsmokorset i Akershus fant tollerne 2740 liter ulovlig sprit. Flere av tilitersdunkene var merket med «M» for metanol.

Fallo er Norges beryktede spritkonge. Han blir framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett i dag. Medsiktede, en millionær (75), skal ha forklart til politiet at han kjøpte den ulovlige spriten av Fallo for 150 kroner literen.

Sprit på påskeferie

75-åringen er minstepensjonist, og ble pågrepet tirsdag. Allerede i 1947, da han var 18 år, fikk mannen sin første dom for omsetning av ulovlig sprit. Mannen er dømt flere ganger de siste åra, og i fjor sommer ble han siktet for å ha solgt metanolholdig sprit. 75-åringens forsvarer, advokat René Ibsen, sier at hans klient ikke erkjenner å ha solgt ulovlig sprit til 64-åringen som døde 5. mai i år. 64-åringen skal ha kjøpt spriten på påskeferie i Østfold.

-  Min klient ønsker å samarbeide med politiet, og han har lagt alle kortene på bordet om hva han har drevet med. Han erkjenner å ha oppbevart ulovlig sprit, men ikke salg av metanolsprit. Han har samtykket i varetektsfengsling.

Dagbladet får opplyst at millionæren ble pågrepet på bakgrunn av telefonutskrifter og spaning. Politiet har registrert to samtaler med den avdøde 64-åringen i tida før dødsfallet. 75-åringen har forklart politiet at han oppbevarte spriten på et leid lager i Akershus, og at han i ettertid fikk vite at vel 2000 liter inneholdt metanol. Millionæren sorterte spriten, og merket giftkannene med «M».

Tollkontrollsjef Oddvar Sæther i Oslo og Akershus sier at tollerne fant metanollageret i en samarbeidsaksjon med politiet.

-  I stedet for å stå og vente ved grensa, har vi den siste tida fulgt en del gamle kjenninger fra spritsmuglermiljøet. Vi spanet på 75-åringen. Det førte oss til lageret i Skedsmo, sier Sæther.

-  Organisert

Politiet frykter at metanolsprit er på avveie, og advarer publikum. Ifølge politiet kan spriten være solgt i ulik type emballasje - også flasker som kan likne originalflasker. Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby utelukker ikke flere pågripelser i saken.

-  Vi jobber ut fra teorien om at denne virksomheten er organisert, sier Hjort Kraby.

75-åringen ble i går varetektsfengslet i fire uker.

FANT SPRIT: I dette lageret på Skedsmo i Akershus fant tollerne 2740 liter sprit. En 75 år gammel millionær, som også er minstepensjonist, har leid lageret i tre år. Firmaet som leier ut lageret, har ikke noe med metanolsaken å gjøre.