Millionær-naboene avgjør Røkkes framtid

Her er naboene som avgjør om Kjell Inge Røkke lykkes i sitt forsøk på å overta alle aksjene i Aker RGI: Etter Borger A. Lenths dolkestøt mot sin tidligere nære allierte bestemmer Orkla-sjef Jens P. Heyerdahl og Storebrand-direktør Åge Korsvold om Røkke skal få tilgang til Aker RGIs penger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Røkke er i alvorlig trøbbel. Paradoksalt nok er det en av hans varmeste forsvarere og våpendragere, tidligere Kredittkasse-sjef Borger A. Lenth, som kan bli mannen som ødelegger Røkkes omfattende planer.

I går ville ikke Røkke selv kommentere Lenths oppsiktsvekkende brev. Lenth karakteriserer Røkkes bud som et slag i ansiktet og et svik mot dem som har hatt tillit til Norges mest kontroversielle finansmann.

Det er tydelig at Lenth her også snakker for sin egen person. Han er særdeles skeptisk til Røkkes planer om å ta selskapet av børs, og krever at budet i det minste heves. I går kveld var imidlertid Lenth lite innstilt på å gi ytterligere kommentarer.

- Hvor høyt bud mener du Røkke bør gi?

- Ingen kommentar, svarer Lenth.

- Informerte du Røkke på forhånd?

- Jeg kommer ikke til å kommentere noen sider ved denne saken. Jeg har skrevet et alminnelig leserinnlegg, og innholdet står for seg selv, sier en stresset Lenth på vei inn til sitt advokatkontor.

De mektige naboene

De mektige og rike mennene som vil avgjøre om Røkke skal lykkes i å sikre seg fri tilgang til alle selskapets verdier, uten plagsomt innsyn fra børs og presse, er ingen ringere enn naboene Jens P. Heyerdahl og Åge Korsvold. Til sammen eier de 6,4 prosent av de stemmeberettigede aksjene i Aker RGI. Sammen med Folketrygdfondet - som neppe har interesse av å gjøre det billig for Røkke å overta hele selskapet - tipper de godt over 10 prosent.

Røkke trenger minst 90 prosent av aksjene for å lykkes i å fjerne Aker RGI fra notering på Oslo Børs. 90 prosent er også nøkkelen for å kunne ta ut konsernbidrag fra den velfylte pengebingen.

Men selv om Røkkes gode venn Jens P. Heyerdahl igjen vil stå ham bi, kan kritiske småaksjonærer stanse planene. Aksjonærer Dagbladet har vært i kontakt med mener nemlig at budet er for lavt.

- Jeg tror sannsynligheten for at Røkke får aksept fra aksjonærene er minimal, sier en sentral kilde.

Vedkommende tror også at Borger A. Lenths brev kan få avgjørende betydning for aksjonærer som er i tvil - nettopp fordi Lenth har sittet så nært Røkke og dermed har høy troverdighet. Noen håper også på at Røkke vil tvinges til å heve budet, slik Lenth ønsker.

De to mektige naboene var i går ikke tilgjengelige for kommentar.

I Folketrygdfondet er gleden stor over utviklingen i saken.

- Lenth skal ha honnør for det han har gjort, sier en tydelig fornøyd administrerende direktør Tore Lindholt til Dagbladet. Lindholt var sterkt kritisk til granskningen som nettopp Lenth ledet, hvor Røkke ble frikjent på alle vesentlige punkter. Men i går hadde pipen en annen lyd.

Overrasket

- Dette er et fint initativ og en sterk støtte til minoritetsaksjonærenes interesser. Nå skal det bli interessant å følge utviklingen.

- Tror du brevet vil bli avgjørende for hva aksjonærene bestemmer seg for?

- Jeg tror nok alle småaksjonærene vil merke seg det Lenth har skrevet med stor interesse, bemerker Linholt.

Dette er en holdning som også Storebrand og Vital slutter seg til.

- Jeg må si jeg er overrasket, sier finansdirektør i Vital Peder Bruce. Vital eier 1,3 prosent av de stemmeberettigede aksjene i Aker RGI.

- Såpass sterke uttrykk fra en nøkkelperson har klart en betydning. Men om det i praksis vil endre noe, er vanskeligere å si noe om, sier Bruce.

- Pris viktigst

- Vi registrerer Lenths utspill med interesse, og vil ta det med i vurderingen før vi tar stilling til Røkkes bud. Men vi vil først og fremst legge vekt på prisen, sier assisterende informasjonsdirektør Egil Thompson i Storebrand. Verken Bruce eller Thompson vil si noe om hva de to selskapene til slutt bestemmer seg for.

Det er ikke bare utenforstående som er kritiske til Røkkes disposisjoner for tida. I Aker RGI er det i dag ingen tilbake fra toppledelsen i det gamle Aker. Heller ikke fra det gamle styret.

I løpet av tre og et halvt år har alle sluttet mer eller mindre i protest mot hva den nye ledelsen har gjort med det gamle industrilokomotivet. Tidligere denne uka sa tidligere nestformann i Aker-styret Dag Flaa at Aker ville vært bedre stilt i dag om Røkke ikke hadde kjøpt seg inn i selskapet.

Andre Dagbladet har snakket med fra det gamle Aker støtter Flaas syn fullt ut. Det de fleste beklager sterkest er at industrikompetansen er smuldret opp og at Scancem ble solgt. Ingen Dagbladet har snakket med kan se at Røkke har tilført selskapet noe annet enn pengene som er realisert ved salg av virksomhet.

BESTEMMER: Orklas Jens P. Heyerdahl og Storebrands Åge Korsvold avgjør hvorvidt Røkkes aksjeoppkjøp i Aker RGI vil lykkes.