Millionær på lobbing

Etter at Finn Kristensen gikk av som statsråd, har han tjent millioner hvert år som informasjonsagent og konsulent i lobbyisme. Nå går han inn i kanskje det mest attraktive markedet for informasjonskonsulenter - energimarkedet - hvor han spisser et topptungt lag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ambisjonene er skyhøye. Sammen med tidligere energiminister i Finland Ulf Sundquist og Kreditkassens styreformann Harald Arnkværn har den tidligere statsråden i Gro Harlem Brundtlands regjering satt seg som mål å være med å omforme den nordiske kraftbransjen.

- Makt hadde jeg nok av før, og lille Finn har nok ikke så stor makt i dag - sånn alene. Men når mange innflytelsesrike mennesker opptrer sammen får de innflytelse over samfunnsutviklingen, sier Finn Kristensen til Dagbladet.

Lukrativ bransje

Samtidig som de politiske visjonene er store, er det også klart at energimarkedet er en av de bransjene hvor konsulenter har mest penger å hente.

Nå har ikke Finn Kristensen akutte likviditetsproblemer. Likningen viser at han har hatt en nettoinntekt på mellom 1,7 og 2 millioner kroner de tre siste årene.

Finn Kristensen karakteriseres som en av de mektigste informasjonsagentene i Norge. Som mange andre i samme bransje hentet han sin viktigste erfaring fra politikken.

I 1993 trakk han seg fra politikken og opprettet sitt eget konsulentfirma. Siden den gang har han hatt nok å gjøre.

  • Han har styreverv i mer enn ti selskaper, deriblant Elkem, Norway Seafood og Maritime Tentech.
  • Samtidig jobber han som en godt betalt rådgiver, lobbyist og gründer.

I informasjonsbransjen stilles det spørsmålstegn ved alle Kristensens hatter. Det legges merke til at han, som styremedlem i Elkem, nå har gått i bresjen for et selskap som skal arbeide for å endre den nordiske kraftbransjen. Kristensen blir også kritisert for å operere både som styremedlem og rådgiver for de samme selskapene. Selv ser ikke Kristensen at han har problemer med sin habilitet.

- Jeg har kanskje gjort en liten jobb for to- tre av disse firmaene, men jeg opererer ikke som konsulent for et firma når jeg sitter som styrerepresentant. Det er viktig å holde orden på hattene sine, og foreløpig mener jeg at jeg har greid det.

Kaster baller

Finn Kristensen forteller at han har veldig sans for å kaste baller med næringslivsleder, gi dem ideer og diskutere utviklingsmuligheter.
- Så kan jeg også fortelle dem hvordan det offentlige fungerer, om det er riktig å gå til Stortinget eller om det passer bedre å henvende seg til et eller flere departementer. Men det er alltid kundene som må møte opp i departementene eller Stortinget for å gjøre den viktigste jobben.

- Hvem er dine store kunder?

- Jeg har veldig sans for å holde mine kundeforhold hemmelig.

- Er det mange?

- Ja, det er en rimelig bra kobling der. Jeg tror ikke jeg har plass til så mange flere nå, sier Kristensen.

<B>STADIG VIDERE:</B> Tidligere næringsminister Finn Kristensen er på full fart inn i energimarkedet - en av de bransjene hvor konsulenter har mest penger å hente.