Millionæraksjon avblåst

Choice-direktør Petter Stordalen var blant de tre norske aksjonistene som brøt seg inn på det kjernefysiske anlegget Sellafield i England.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter okkupasjonen av det britiske atomanlegget fikk de norske aksjonistene i stand forhandlinger med ledelsen ved anlegget. Men forhandlingene gikk raskt i stå, og nå har Petter Stordalen og hans medaksjonister forlatt Sellafield.

Mot utslipp

De tre protesterte mot utslippene av det radioaktive stoffet technetium. Plassert på en plattform like under utslippsrøret, krevde de møter med ledelsen.

- Vårt mål er å få møte ledelsen for å få lagt fram ett krav, umiddelbar stans i utslippene. Disse går rett i Irskesjøen og så ender de opp i matfatet vårt, sa Petter Stordalen på mobiltelefon til Dagbladet.no i formiddag. Møter fikk han, men det var alt.

Pressetalsmann Jamie Reed ved Sellafield-anlegget sier de norske aksjonistene ikke tok seg inn på selve anleggsområdet.

Aksjonistene truet med å prøve å komme seg opp på rørene for lenke seg fast og stenge en utslippsventil, men det har de latt være

Politiet ble varslet om aksjonen før den ble iverksatt tirsdag formiddag. Aksjonistene har med seg dosimetere (måler for radioaktiv stråling), og sier de vil trekke seg tilbake hvis de utsettes for radioaktiv stråling.

Duer ble atomavfall

Sellafield er et bearbeidingsanlegg for atomavfall på vestkysten av England. Eierne, Britsh Nuclear Fuels Limited (BNFL) gjorde en undersøkelse av duene i område rundt atomkraftverket i 1998, og fant dem så radioaktive at de måtte behandles som atomavfall.

Anlegget fikk i 1994 øke utslippene av det radioaktive stoffet technetium 20 ganger.

Stortingsrepresentant

Med seg har Stordalen sin gamle kompanjong Frank Hugo Storelv, tidligere daglig leder i Bellona, og Karl-Anton Swensen, Kystpartiets vararepresentant på Stortinget.

- Vi er her som privatpersoner, sier Storelv.

Bellona skeptisk

Bellona har tidligere vært kritiske til virksomheten til Neptune Networks, som står bak aksjonen.

- De er vel så mye et annonsebyrå som en miljøorganisasjon. De bruker en miljøsak for å få inn flere annonsekroner. Vi er skeptiske til Frank Hugo Storelv og Neptune Networks, men at Petter Stordalen aksjonerer i Sellafield er veldig bra, sier Erik Martiniussen i bellona til Dagbladet.no.

Les mer:

Stop Sellafield

Bellona om Sellafield

Sellafields hjemmeside

Technetium og Sellafield

  • Sellafield på vestkysten av Storbritannia er ett av tre sivile anlegg i verden for gjenvinning av brukt kjernebrensel.
  • Utslippene av de fleste radioaktive stoffer fra Sellafield har gått kraftig ned siden 1970 og 1980-tallet, på grunn av renseprosesser. Technetium-99 blir ikke renset i dagens renseanlegg.
  • Technetium-99 anses som det mest problematiske av stoffene på grunn av sin lange halveringstid på 213 000 år, og fordi det lett fraktes med havstrømmene.
  • Det er registrert opp til 250 becquerel per kilo i hummer i Hordaland, som skyldes technetium-utslipp fra Sellafield. EUs grense for omsetning av sjømat er 1250 becquerel per kilo.
  • Fisken i Barentshavet har svært lave becquerel-verdier, cirka 0,25 per kilo filet.
  • Norske myndigheter krever stans i technetium-utslippene.

    (NTB)

OMSTRIDT ANLEGG: Sellafield slipper ut store mengder radioaktiv forurensning i Irskesjøen. Utslippene føres med havstrømmene til Norge. Anlegget het tidligere Windscale, men skiftet navn etter en ulykke som tok 30 liv i 1957.
ENGASJERT MILLIONÆR: Petter Stordalen var tidligere støttespiller og bidragsyter for Bellona. de siste årene har han engasjert seg i kampen mot utslippene fra Sellfield.
STORTINGSMANN: Karl-Anton Swensen møtte på Stotinget mens Steinar Bastesen var sykemeldt.
AKTIVIST: Frank Hugo Storelv var på begynnelsen av nittitallet daglig leder i Bellona. Han er også mannen bak sokkefangeren ClipIt, og er en gammel venn av Stordalen.
AKSJONERER: Petter Stordalen og de to andre aksjonistene krever stans i de radioaktive utslippene til Irskesjøen. Aksjonistene sier de har med seg mat for en uke.