Luksusbil: Det var denne bilen - en Lexus 4x4 - Alyona Zaitseva kjørte da hun havnet i ulykken som førte til at seks personer ble drept. Foto: Det nasjonale politiet i Ukraina.
Luksusbil: Det var denne bilen - en Lexus 4x4 - Alyona Zaitseva kjørte da hun havnet i ulykken som førte til at seks personer ble drept. Foto: Det nasjonale politiet i Ukraina.Vis mer

Ukraina:

Millionær­datter varetekts­fengslet etter at fem personer ble drept i bilulykke

Tilbyr økonomisk hjelp til de pårørende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag ble minst fem personer drept og flere skadd da en bil kjørte inn i en folkemengde i byen Kharkiv i Ukraina. I går ble oljeoligarkens datter, Alyona Zaitseva, fengslet i 60 dager for forholdet.

Ulykken inntraff da 20-åringen skal ha kjørt på rødt lys og kolliderte med en annen trafikant. Overvåkningsbilder viser hvordan bilen hun kjørte ble slengt inn på fortauet og meide ned forbipasserende.

Ifølge avisa Telegraph skal bilen ha holdt høy fart gjennom lyskrysset.

Påvirket

Under fengslingsmøtet fredag la aktor fram resultatet av urintesten som ble gjort av 20-åringen i etterkant av ulykken. Den viste at hun hadde spor av opiater i kroppen, skriver Kyiv Post.

Torsdag hevdet Alyonas adoptivfar og en av landets rikeste oljemillionærer, Vasily Zaitseva, at datteren var edru da ulykken inntraff.

Alyona skal ifølge danske Ekstra Bladet ha nektet for å ha vært ruspåvirket da ulykken skjedde. Videre fortalte hun at hun får medisinsk behandling én gang i året etter en tidligere ulykke.

- Jeg ble traumatisert i en ulykke i 2007, og derfor får jeg behandling, sa hun under fengslingsmøtet.

Trafikkforseelser

Forsvareren hennes, Yulia Kozyr, argumenterte for at testresultatene kan ha slått ut på de beroligende midlene hun skal ha fått i etterkant av torsdagens ulykke, og at det derfor ikke kan brukes som bevis, ifølge Kyiv Post.

Vasily Zaitseva var opprørt over myndighetenes behandling av datteren, noe han uttrykte i retten, ifølge Ekstra Bladet.

- Hun har ikke spist på et døgn. De lot oss ikke se henne, hun ble bare satt rett i fengsel, sa han, og påpekte at Alyona også ble skadet i ulykken.

I tillegg pekte han på muligheten for at den andre billisten som var involvert i ulykken kunne være den skyldige i saken. Foreløpig er vedkommende bare oppført som vitne.

Varetektsfengslet

Torsdag sa Vasily Zaitseva til lokale journalister at datteren har hatt førerkort i to år, og hevdet at hun så langt aldri har gjort noe galt i trafikken.

Aktor la derimot fram dokumenter som viser at hun har brutt trafikkreglene seks ganger på de to åra.

På tross av forsvarets forslag om husarrest, valgte retten å varetektsfengsle 20-åringen i 60 dager. De frykter at Zaitseva kan flykte fra landet, eller påvirke vitner og pårørende.

Økonomisk hjelp

Selv ville hun ikke forklare seg om ulykken, men valgte i stedet å be de etterlatte om tilgivelse.

- Jeg håper virkelig at ofrenes familier vil akseptere økonomisk hjelp fra familien min. Det er alt jeg tenker på nå, sa Zaitseva under fengslingsmøtet.

Om hun blir dømt for forholdene kan hun få en fengselsstraff på opptil 10 år.

(Torsdag opplyste ukrainske myndigheter om at seks personer ble drept i ulykken, mens i dag melder flere medier at fem ble drept og to er alvorlig skadet).